Вятърът разпали пожара на Витоша. Доброволци се включват в гасенето (09:30 ч.)

Владимир Йончев 09 октомври 2012 в 11:49 13497 24

Пожарът през нощта. Снимка OFFRoad-Bulgaria.com
Пожарът през нощта. Снимка OFFRoad-Bulgaria.com

Доброволци се включват в гасенето на пожара на Витоша, след като вечерта във вторник почти овладяният пожар се разрасна по посока на Резньовете.

Пожарникарите се борят да го ограничат в тази посока, за да не тръгне по Платото, където е торф. 

Качихме се около 13 часа и духаше силен вятър. После поспря и това ни даде възможност да загасим голяма част от огнището, разказа доброволецът Иво Иванов, с който OFFNews.bg току що се чу по телефона.

Привечер обаче вятърът се усили и обърна посоката. Тогава тръгна към Резньовете. На места даже фронтът ги е прехвърлил.

От всички останали страни положението изглежда добро.

Огънят е обхванал около 40 декара, но заради силната задименост преценката е трудна. Към момента (21:30 ч.) огънят не се разраства, в района има много пожарникари, които продължават да дежурят, но потенциалната опасност да се прехвърли към торфа на Платото остава голяма.

OFFNews се свърза с кмета на Бистрица Николай Гюров, който каза, че вероятно ще има нужда от доброволци с джипове и АТВ-та от форума OFFRoad-Bulgaria.com. Уговорката е в 7 часа сутринта положението да се прецени и тогава да се вземе решението за отправяне на молба за помощ. Подходът за пожара е откъм хижа Алеко.

Вероятността, че ще има нужда от помощта на OFFRoad-Bulgaria.com бе потвърдена и от Пожарната, но също с уговорката, че решението за призив ще се вземе сутринта.

Във форума вече е създадена организация хора с джипове и радиостанции още призори да са на мястото на пожара.

Кметът на Бистрица се е свързал и с доброволците, които участваха при гасенето на предишния пожар на Витоша. Те вече се организират да тръгват. Сборните пунктове са два: 7 часа на хижа "Алеко" или 7 часа пред кметството в Бистрица, откъдето ще бъде организирано извозване.

Призовани са да се явят и доброволците, които са към Столичния съвет по сигурността. За тях сборният пункт е в 7:15 часа на ул. "Московска" в София.

По-ранната информация бе, че пожарът , който се разрази днес сутринта в местността Меча поляна, е обхванал 10 декара и е почти овладян. Тя бе вярна до късния следобед. 

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" първоначално поискаха хеликоптер да се включи в акцията по гасенето. Пред OFFNews.bg от пресцентъра на Министерството на отбраната обаче обясниха, че заявката е оттеглена.

От обед екипите на пожарната работеха по локализирането на стихията и ограничаването на фронтовете на пожара. Разрастването на пожара бе ограничено по два от фронтовете му - посока Бистрица и в посока Черни връх.

В гасенето са включени 70 пожарникари и горски служители. Огънят е обхванал около 10 дка треви и храсти и около половин декар гора. Действията на гасаческите групи са затруднени от силния вятър и задимяването. За момента няма необходимост от допълнителна техника или доброволци. Към екипите на пожарната са се включили единствено доброволците към Столична община.

Все още не са ясни причините за пожара. 

Участникът във Форума OFFRoad-Bulgaria.com Радослав Минков ни изпрати първите снимки на огнището на пожара. От тях изглежда, че пожарът е близо до пистата "Витошко лале", някъде над междинната станция.

 Хронология от втория ден на пожара вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!