Клонирането донесе Нобелова награда за японец и британец

08 октомври 2012 в 13:59 1857 0

Нобелова награда.
Нобелова награда.

Нобеловата награда за медицина ще бъде присъдена тази година на японския учен Шиния Яманака и британския Джон Б. Гърдън, съобщиха световните агенции.

Те получават отличието за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки. То е свързано с извличането на стволовите клетки и с клонирането на животни. 

Наградата ще бъде връчена на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на Алфред Нобел (1833 -1896) . Победителите се определят от Кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм и се връчват от краля на Швеция. 

Освен златен медал двамата учени ще получат и парична награда на стойност стойност 8 милиона шведски крони или 1,21 милиона долара, съобщава Ройтерс.  

Миналата година с Нобеловата награда за физиология или медицина бяха удостоени Брус Бойтлер от САЩ, Жул Хофман от Люксембург и Ралф Стайнман от Канада за работата им, която доведе до по-доброто разбиране на имунната система - за вродения и придобития имунитет.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за физиология или медицина, са: Иван П. Павлов (Русия), Роберт Кох (Германия), Александър Флеминг (Великобритания) и др. 

Наградите, носещи името на Нобел, се присъждат ежегодно за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения и за дейност в интерес на световния мир.

Паричната награда тази година е намалена с 20%.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков