Спор с Турция кой пръв е признал Македония

Владимир Йончев 02 октомври 2012 в 12:21 7785 2

Ахмед Давутоглу
Ахмед Давутоглу

„Турция е първата държава, която призна Република Македония с нейното конституционно име и нейната национална идентичност”, казва турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу пред издаваното на албански език в Македония списание "Шенья".

Думите му породиха остра реакция от  „Български културен клуб – Скопие” (БККС) - организация на македонски граждани с българско самосъзнание.

Изказването на ислямиста Давутоглу идва на фона на безпрецедентно топлите отношения на Скопие и Анкара, дошли с управлението на новото поколение политици от т.нар. ВМРО-ДПМНЕ, пишат БККС в писмо до медиите.  „Активистите на бившия югославски режим и сподвижниците на Тито и Милошевич никога няма да простят на България, че първа призна независима и суверенна Република Македония и беше непоколебим гарант на нейната териториална цялост в най-трудните моменти след това”, се казва още в писмото.

Исторически факт е, че България бе първата страна, която още на 15 януари 1992 г. призна Република Македония като независима и суверенна държава. Решението на тогавашния президент Жельо Желев породи и много симпатии, но и остри критики в България. Въпреки тях Желев бе сред най-големите застъпници на каузата за признаване на независима Македония. Емблематичен е случаят, при който Желев напива в самолета руския президент Борис Елцин, за да го накара също да признае Македония.

Признанието от Турция идва на 6 февруари 1992 г. - три седмици след българското. В изказването на Давутоглу обаче има един дипломатически нюанс, който му позволява да говори това, без да бъде директно обвиняван в непознаване на историята. България призна Македония като държава, но след това в изказвания по въпроса страната ни твърдеше, че признаването като държава не означава признаване на македонска нация и македонски език.

Факт е, че в акта за признаване, както от България, така и от Турция, такива уговорки не се правят, тъй като не са обект на международното право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!