Из делниците на един луд (24 – 28 септември)

Тони Филипов, д-р 30 септември 2012 в 21:03 7814 4

 

Понеделник, 24 септември

«Труд»: «Фолкпевецът Коцето нададе вик срещу депутатско решение”. Коце имал дискотека в Студентски град и нали решиха дискотеките да затварят в 22 часа, та надава вик. То, дето се вика, е вик в пустиня.

Депутатът и партньор на Бойко на карти Емил Димитров, по-известен като Емо Фаса, надал вик, че заведенията за бързо хранене в курортите правели нелоялна конкуренция на хотелите. Но викът му бил чут и взет предвид под формата на поправки в Закона за устройство на територията, които запрещават в скъпите курорти да се турят маси по тротоарите. Така курортистите ще се принудят да се хранят в ресторантите на хотелите. Неговата майка притежавала (виж ми окото!) два хотела в „Слънчев бряг”, та там го стяга чепикът.

Пък в петък OFFNews ще напише, че ЕК е поиска българските власти да разследват проект на община Етрополе за размножаване на елен и глухар. Не че са милиони, само един е, но някакъв гръцки евродепутат от зелените проявил нездрав интерес. Направило му впечатление, че се искат пари по „Натура” за развъждане на елен, а той не бил по тая програма. Пък глухар по никой начин не се въдел в Етрополско, щото неговият хабитат били горите от бял бор, каквито там нямали. И още му направило впечатление, че една трета от земите на проекта в същност са на ловното стопанство “Elen Hunting” на Фаса. Излиза, че общината ще развъжда елени с европейски пари, а Фаса ще ги продава за отстрел на чуждестранни и български тузари. Та евродепутатът запитал ЕК редно ли е.

Древните гърци са казвали, че последният и най-голям дар на боговете за човека е чувството за мярка. Вероятно е и първият, който им вземат, като решат да ги направят за ибрет. Господата явно усещат, че им се изплъзва нянката и смучат като за последно. Тоя специално, бас слагам, че вече е хванал смукателен мазол, като при бебенцата. Но какво да се прави, партньор на премиера на карти. Че има нахалството и да го бие, отгоре на това. И премиерът, нали е пич, праща еърбъса и стават едни циркове…

Тартарен Тарасконски отива на лов за глухари в Етрополския балкан.

 

Пък министър Найденов разправя по повод Коцев, шефа на ГЕРБ Враца, дето набързо му подадоха оставката: "В тази криза не могат да се очакват чудеса, но това, което даваме като пример за безкомпромисност и принципност лично от лидера на партията, няма аналог."

Да, само дето безкомпромисността беше малко отложена. Даже не и малко. Зер допускате, че премиерът сега научава какви ги е вършил Коцев? Някъде четох, че го бил викал и му казал: „Крадеш много за политик от твоя ранг!” Но може и да бъркам. Може това  у Гогол да съм го чел, там имаше нещо подобно…

И все пак по-добре отложено, отколкото хич. И днес да попитате Станишев за „Батко и Братко”, пак ще повтаря, че няма конфликт на интереси.

Както виждате, не отричаме добрите работи на ГЕРБ. Проблемът е, че те са добри само като контраст на всичко останало…

Вторник, 25 септември

При откриването на летния университет на младежкото ГЕРБ Цветанов рекъл, че предстоят тежки избори. И приканил младежите да обясняват на избирателите на разбираем език всичко, което управляващите правят.

Според нас чак всичко не може, па и не бива. Някои работи трудно могат да се обяснят. А и с езика трябва да се внимава. Оня ден доц. д-р Иван Держански обясняваше защо се е появила лингвистиката в древна Индия. За да изучава и съхранява санскрит, свещения език на индуизма, на който се водело богослужението. Защото при употребата езикът се променял и изопачавал, което криело опасност боговете да престанат да разбират молитвите.

Казвам това само превенциално. Да не стане така, че в стремежа си да говорят все по-просто, гербаджиите да се отдалечат от езика, който говори българският господ. Ако го има и, ако не ни е заебал окончателно, де…

Иначе наистина изборите ще са тежки. Лично ние имаме пресантиман, че Цветанов няма да остарее като вицепремиер, нито Борисов като премиер. Но така е, няма нищо вечно. Още Сенека е рекъл: „Вечного нет ничего, да и долговечно тоже немногое.” Що го е рекъл на руски, не мога ви каза. Даже и боговете умират. Когато хората престанат да вярват в тях. Хиляди, да не кажа милиони, богове са умрели.

И ние, простосмъртните, рано или късно умираме. Но, дето викаше бай Гиньо, простосмъртен не е най-лошото. Има и по-лошо – прост и смъртен. Ама иди му обясни…

Както казахме оня ден, Господ да е на помощ на всеки, който не може да тича поне малко по-бързо от инфлацията. Само през август месо и месни продукти поскъпнали с 30-40%. Миро прогнозира, че и млечните продукти щели да поскъпнат. Бахчеванджиите не са по-глупави от Луковете, за да не дигнат цените в сезона на  лютениците и туршиите. И всяко едно влачи друго…

Но иначе всичко ни е наред. В Бургас премиерът рекъл: „Ние няма да правим кампания. Всеки ден показваме това, което сме направили.”

Тук без всякаква връзка се сещам, че премиерът е автор на осем рационализации. И една от тях е генератор за дим. Да, честно. Крум Благов нали ходи да му чете дисертацията и там го научил. Слави Бинев се прави на интелектуалец пред «Труд». Питат го носи ли бронежилетка, след като знае, че му готвят атентат. «Бих носил бронежилетка срещу глупостта».

Вика за Бойко (Диктатора): «Започвам да мисля, че този човек накрая ще ни извади от ЕС. Може и това да е крайната му цел да си направи тук една средноазиатска "джамахирия".

Като го питат каква е разликата между него и Бойко (разбирай между една мутра и друга мутра) вика: «Хората, които знаят как съм живял аз и как той, знаят, че сме били в два различни свята. Неговата работа е била да отваря вратите, а моята - да минавам през тях.” Излиза, че Слави е бил мутра, а Бойко е бил измекярин. Пред „Дарик” Славчо допълва: «Човек, който никога не съм чувал да има обществено поведение (иска да каже присъствие – Бел. Т.Ф.) преди да стане главен секретар, изведнъж да се превърне в главен поборник с криминалитета, на който според мен той е сервизирал само, дори не е бил част от него, бил е сервитут на цялата тази история...”

Сервитут?!

Избягваме да казваме за един човек, че е прост, докато той не даде неопровержими доказателства. Та затова потърсихме първо някакъв дълбок смисъл в думите на Славчо. Но няма. Сервитут си е сервитут - учредяването на право за използване на чужд имот - и няма нищо общо със сервиране. Някой грешно му е обяснил вероятно.

Слави Бинев в действие.

Казахме му, много отдавна му казахме на Славчо, да иска от Дилов новите думи в писмен вид. Щото така стана преди време и с думата «социум». Бог знае как му я е беше изфъфлил, та Славчо да запомни «социус». И друго му казах на Славчо. Скъпо му ги продава Дилов лафовете, а и явно лошо му ги обяснява. Щото новите знания седят като кръпка върху базисната му интелигентност. «Средноазиатската джамахирия» би правила чест на Златка (и на двете). Щото джамахирия върви само и единствено с либийска. Тя си беше измишльотина на Кадафито, като нашата народна република...

За съжаление за глупостта бронежилетка няма открита.

Един от любимите на Дилов автори казва: «Не се бори със себе си - ще загубиш!» Не знам защо крие тази мисъл от Славчо.

Не е лошо някой и на Цецо да я каже. И той ще излезе втори в битката със себе си. Питат го защо не са уволнили полицая, дето уби момичето в Ловеч, след като е имало сигнали. Вика: «Сигналите не са имали необходимата острота”.

Е, сега придобиха необходимата острота, но кел файда…

Сряда, 26 септември

Благоевградска фирма дала 195 г. гаранция по ОП за изграждане на водопроводи в Рупите и Марикостиново. Така събрала 30% повече точки от другите кандидати и спечелила ОП-то, с награден фонд 3,8 млн. лв. Но фирмата не е виновна, такива били изискванията. Просто от първа важност за община Петрич не била цената, нито сроковете, а гаранцията.  Така и трябва! Фирмите идват и си отиват. А гаранцията остава! Които са ходили по света могат да потвърдят, че навсякъде, където има римски водопроводи, те са рехабилитирани. Наричат го реставриране, но то е същото. И защо? Защото е строено с гаранция. Така мисля, де...

Да потретите, г-н инж. Илиев! За благото на Петрич и петричките села, конопницата на България, ако мога така да се изразя.

Накъдето се обърнеш, все идиотии. От НСлС привикали Серафим Мартинов,  автор на текста на… таковата (щях да кажа песен) на Мишо Шамара „Бяло, зелено и червено”. Не е ясно защо. В думите няма нищо съставомерно. Дори напротив, почти през цялото време се повтаря: „Йее, аха, българин съм, брат, бяло, зелено и червено. Йее, аха, България бе, брат, бяло, зелено и червено.” После лирическият герой обяснява, как гори в пламъци за родината, как вярва в светлото й бъдеще и други такива строго патриотични работи. Изобщо толкова патриотично нещо, че ще пиша на МОН да я включат в учебниците по… все ще намерят къде. И има само три мръсни думи. Което, ако не е рекорд, е едно добро постижение.

Изобщо тия момчета не трябва да бъдат обект на следствие и прокуратура. Едно време към Културата имаше една комисия за борба с кича, която можеше да спира всяка глупава и пошла песен, всяко фалшиво изпълнение… Та, ако още има такъв орган, той би могъл евентуално да прояви интерес към тия… неща. Но пък, ако има такъв орган, той със сигурност ще забрани и „Гербер” на „певицата” Соня Иванова. Щото е кич, та дрънка, кич със взлом! Ще трябва да се забрани също и онази нова народна песен, в която се пее, че Бойко като ходел по малка нужда карал „дор ми девет воденици”…

Шегувам се, няма такава песен. За сега.

Според нас музикантите са станали обект на обезпокоителното внимание на следствието и прокуратурата, макар от ГЕРБ да отричат, с едни два реда:

Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба.

Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред.

Текстописецът вика: „За мен е малко смешно 2012 г. да ме викат в прокуратурата да се обяснявам за текстовете на песните ми. Смятам, че живеем в демократична държава. Нали има свобода на словото. Ще си говорим и ще си пеем каквото си искаме."

Как ми се искаше тия думи да ги беше казал Тошо Тошев, или Петьо Блъсков на срещата с г-жа Крус…

От няколко дни гледам тая реклама на сайта „Блиц” и не мога да си обясня защо рекламират Блъсков.

Дано на пича продължи да му е смешно. „Следователката, вика, ме попита дали "София Де Жанейро" е моя песен и след като потвърдих, каза, че било гнусно.”

Гнусно? Стига, бе! Всъщност, вижте сами:

Добре дошъл в София де Жанейро.

Не гледай центъра, в квартала ми е гето.

Българи турчуля на едно,

жълтури всички, заедно с мангалите.

Такъв е живота по кварталите.

А вие в 8:00 вечерта кмета ми го фалите.

Цел ден пенсионерите не слизат от трамвая.

Там е топло, за разлика от техната стая (има промяна)

Така ли, къде бе? 20 години криза ни ебе бе!

Нема що всички големи държавници

и Костов и Борисов излезнаха измамници.

Кое е гнусното? Че кварталите приличат на гета? Че пенсиите се греят по рейсове и трамваи? И не ни ли прави точно това кризата?! Е, ако някой се чувства опрашен, то си е негов проблем. И на джипито му.

За измамниците е малко силно, а и не е доказано. Но пък авторът ги е нарекъл „големи”, което също не е доказано.

Оня ден на протестите един от полицаите беше издигнал лозунг: "Няма да ви пазим от народната любов за 300 евро". Ето това е гнусно и с право се възмущаваше г-н Цветанов.

Ей, да не забравя да ви кажа, днес е Международен ден на презерватива. И на контрацепцията в по-широк план.

Петер Келер, шеф в Германската митническа криминална служба,  казал на изслушване за корупцията и измамите в ЕП, че има рязък спад в желанието на българските власти да сътрудничат при разследването на измами с европейски пари. Според него това станало след идването на власт на кабинета "Борисов".

Некой си Емине Бозкурт от Института за международни отношения и стратегии чел доклад пред Комисията по проблемите на мафията и организираната престъпност към ЕП. И  твърди, че България е една от страните в Европа с най-силно изразено присъствие на мафията във футбола – пране на пари, уреждане на мачове…

Специализирана комисия на ЕП разгледала искането на двама журналисти от сайта „Бивол” за провеждане на специално заседание, което да се произнесе по сигналите за мафиотското минало на премиера Борисов. Берекет версин, че ЕНП още прави калабалъка в ЕП, та с четири срещу три гласа комисията отхвърлила искането.

Ето това са гадни работи. Много гадни!

Преди време Цветозар Томов написа: “Защото решихме, че е време да накажем бандитизма на политиците, като поверим политиката на бандитите?”

А, де! Защо?

Четвъртък, 27 септември

Още малко по процеса на века – България срещу Мишо Шамара. Това е българската афера «Драйфус», българският «Лари Флинт» и к’вото още се сетите.

Гл. прокурор Велчев е смутен. Намира мотивите на наблюдаващия прокурор  Милко Момчев за неоснователни и пресилени. Вика, че едно такова производство е необичайно и абсурдно. „Няма как, вика, да упражня служебен натиск и да го накарам да го прекрати." А явно му се ще да предпази прокуратурата от поредното леке.

И така Шамара е под ударите на чл. 108, ал. 2 от НК за гавра с националния флаг.

Това е положението. Както казва Кафка в «Процесът», «Трябва да се държим спокойно дори когато всичко се върши противно на здравия разум!»

Най-интересното е, че прокуратурата е сизирана от ведомството на големия интелектуалец и демократ Гого Лозанов. Хванали се за следния абзац:

От трите цвята най-много обичам бялото

Зеленото го пуша и съм high

Не прекалявам с нищо, щото I don’t wonna die, die

Червеното е като мензис,

Като кисела мацка със тойота Авенсис…

Всеки човек си има любим и мразен цвят. И го асоциира с нещо. На Конса, щото той се оказа автор на текста, любим му бил белият. А мрази червения, щото му приличал на… Тъпо е, но момчето е бивше футболистче, не можем да очакваме изящна словестност. Но пък киселата мацка с „Авенсис” е в десятката. Точно една такава миналата седмица ме засече и вместо извинение ми показа слонска свирка.*

Направи ми впечатление, че в „Бяло, зелено и червено” над сто пъти се изреждат цветовете на националния флаг, и нито веднъж не са сбъркани. А премиерът вчера вика: „Бяло, червено, зелено е трикольорът на България, нали?”

Нали…

Доколкото разбрах, от СЕМ се били притеснили главно за зеленото. Лицемери! Изчакаха да си тръгне г-н Уорлик и тогава се притесниха. Когато г-н Уорлик говореше, че тревата трябва да се легализира, не се притесниха! Но, както виждате, младежите изрично обясняват, че смъркат с мярка. Евгени Дайнов от 1985 г. смърка с мярка, пък какво  му е? И професор стана, после и доцент… И още колко други знам, дето си смъркат с мярка…

Ще се почудите защо ние толкова сме се загрижил за Мишо Шамара. Просто е. Защото помним урока на пастор Мартин Нимьолер „Когато те дойдоха…“**, изстрадан в Заксенхаузен и Дахау.  Може да ви се стори малко патетично и пресилено. И на нас така ни изглежда. Но историята показва, че много работи са изглеждали пресилени. И Хитлер първо са го приемали на таш…, пардон, майтап, па…

Във Фейсбук някой пуснал дописка: „БНБ ще сече юбилейни монети с лика на Бойко Борисов”. И като наскачал народът: „Безгранична простотия...”, „Наглост и подлизурковщина!”, „Този задмина всякакъв култ!” И никой не поглежда, че тая дописка е с дата  01.04.2011 г. До такава степен вече народът вярва в суетата на премиера и в баданарския инстинкт на чиновниците, че хич и не вдява, че туй е първоаприлска.

Мислех си, че властта обича поне фолка, рапа и другите паракултурни институции, ако мога така да се изразя. Че не обича интелектуалците, то е ясно и лесно обяснимо. Интелектуалците коя ли власт ги обича... Оня ден Вера Ганчева каза пред „Труд”: «Аз, вика, съм с леви убеждения, но съм дълбоко разочарована от БСП… Колко са привържениците на БСП сред интелигенцията? Работи ли БСП с творците? Не. Има ли писатели, поети, художници от новото поколение, които да са с леви убеждения? Светът олевява... А тук? Пребройте олигарсите в БСП…»

Е, трудно е да ги преброим. Нека кажем просто, че са много.  А интелектуалци почти няма.

Тоя феномен с левотата на интелектуалците е обясняван от доста мислители. Например от Робърт Нозик в есето «Защо интелектуалците са против капитализма?”

Според него, интелектуалците, «ковачите на думи», са: «поетите, романистите, литературните критици, журналистите и много професори»*** Според Нозик, това са вчерашните отличници. В училището, където действа принципът на възнаграждение според интелектуалните заслуги, те са оценявани най-високо и са хвалени най-много. Там те научават, че са най-добрите и съответно, трябва да са най-възнаградени. Пазарно общество обаче преподава различен урок. Пазарът не се интересува кой колко е умен, а разпределя към тези, които задоволяват пазарно изразено търсене. А за интелектуалният продукт търсенето е малко, нема какво да се лъжем. И интелектуалецът намразва капитализма, който не му въздава заслуженото.

Българският интелектуалец специално, даже и да стане ляв, няма къде да иде. От едната страна на лявото го дебнат фосилизираните старци от БКП, от другата страна го причакват новите соцолигарси… И той си левее ей така, за собствен кеф само.

Петък, 28 септември

Труд”, съобщава, че на МС оня ден Борисов рекъл, че трябва да се забрани на депутатите да изказват лични мнения. «Ние, рекъл, се чудим как да съберем пари, за да вдигнем пенсиите и да им говориш за данък върху пенсията, това здравият разум не го допуска.» Свързал се той с депутата от ГЕРБ проф. Борис Грозданов, дето пусна авангардната идея, и яко му нашокал ряпата. «Да излезеш и да хвърлиш такава тема, е просто тотален удар срещу мен, вас и партията."

Прилича на саботаж, платен от червените. Разбира се, хипотезата за глупост и престараване също е възможна. Щото дето казва Козма Прутков, „Бывает, что усердие превозмогает и рассудок.” Престарал се е човекът. Щото вече е крайно необходимо да се дигнат пенсиите, а нема парета. И той измислил парите за увеличението на пенсиите да се намерят от самите пенсии. Това не е чак толкова глупаво. Просто не му е моментът сега. Такива работи се говорят след изборите.

Но като цяло, премиерът е прав, че трябва да се забранят личните мнения. Моят приятел Волтер казва, че "личното мнение е причинило повече беди на тази малка земя от чумата и земетресенията." А на приносителя какво донася личното мнение, не е за разправяне… Така е устроен съвременния свят, особено светът на медиите, че можеш да имаш или мнение, или работа, рядко и двете… Всъщност, проблемът изобщо не засяга имането. Никой не ти пречи да си имаш. Умните хора гледат на личното мнение както се гледа на хемороидите. Никой не ходи да се хвали, че има хемороиди, не ли? Човек трябва да цени личното си мнение и да го пази само за себе си. Нали точно затова се казва лично?!

Тетка внесла проекторешение за даване на мандат на правителството за водене на преговори за строеж на АЕЦ „Белене" като частен проект. Щото изненадващо се намерил „„инвеститор””. Вторият кат кавички добавих след като прочетох в „Капитал” интервюто на представителите на „„инвеститора”” Сам Реди и Арун Савкур. Усещането ми е както преди 3-4 години, когато се появиха едни арабски шейхове да инвестират в ЦСКА.

  Сашо Томов и арабските инвеститори.

И Сашо Томов ги развеждаше из „Народна армия”, показваше им музея… После се оказа, че Дучето и компания са наели „инвеститорите” да си направят майтап със Сашето...

Добрев вика, че имало шанс наистина да се окажат несериозни.

Какъв шанс, бе?! Шанс е до 50%. Над 50% става голям шанс, а в случая работата е сигурна. Това сме го гледали не веднъж.

„Като че ли бъдеще не съществува… Само минало, което още не се е случило.”

Ама ще се случи. Ние ще си го случим.  

……….

* Двете ръце, разтворени гаче държат тръба Ф200, се слагат една над друга и се въртят в противоположни посоки.

* Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах.

Не бях комунист.

Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах.

Не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах.

Не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите, аз мълчах.

Не бях евреин.

Когато дойдоха за мен –

вече нямаше кой да говори.“

** Художниците, скулпторите, операторите и хората, които работят с числа, Нозик не се включва към интелектуалците. Според класификацията на Нозик докторът може да мине за интелектуалец, но Веждито и Костов не.

 

Tobecontinued следващия път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови