Станишев поиска нов член Първи заради Мишо Шамара

Лъчезар Вълев 26 септември 2012 в 16:04 2464 0

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

Председателят на БСП Сергей Станишев направи серия от иронични предложения за промени в българската Конституция.

Повод за реакцията на червения лидер бе новината, че рапърът Серафим Мартинов - Сарафа е извикан за разпит в Националната следствена служба заради дело, което се води срещу неговия колега Мишо Шамара.

Рапърът бе призован като свидетел заради общата му песен с Мишо Шамара и Конса "Бяло, зелено и червено", в която се пее: "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба". Според Мишо Шамара, именно тази фраза е станала причина да бъде разследван.

По време на днешното заседание на Народното събрание лидерът на социалистите обяви своите предложения за "промени" в Конституцията.

Ето и списъкът с предложените от Станишев поправки:

Възстановява се чл.1 от Конституцията. Той гласи – водеща и ръководна сила в държавата е ПП ГЕРБ.

Чл. 2 – Названието на страната се изписва „Република Б.Б. България” – за да се знае чия е.

Чл. 3 – Пожизнен министър-председател и ръководител на ръководната сила е г-н Бойко Борисов.

Чл. 4 – Герб на държавата е горд лъв с превит кръст и склонена глава. В дясната си лапа държи бухалка, в зъбите си здраво стиска сноп гербери. Главата на лъва е увенчана с полицейска фуражка.

Чл. 5 – Химн на България е песента "Всичко за благото на човека" (знаем и името на човека) в изпълнение на Веселин Маринов.

Чл. 6 – Частната собственост е неприкосновена до поискване от представители на ПП ГЕРБ.

Чл. 7 – Държавната и общинска собственост са защитени до поискване от представители на ПП ГЕРБ.

Чл. 8 – Правителството и Народното събрание се превъплътяват в закони, решения и постановления, волята и указанията на Бойко Борисов.

Чл. 9 – Съдебната власт в България е независима. Тя е длъжна да осъжда посочените за виновни от министър-председателя, МВР и представителите на ПП ГЕРБ.

Чл. 10 – Медиите са свободни да отразяват всички изявления и обещания на г-н Бойко Борисов, членовете на кабинета и оторизираните от него лица. Редът на новините в електронните медии, темите, тезите и участниците в сутрешните блокове и всички публицистични предавания се определят от представители на пресцентъра на ПП ГЕРБ и на Министерски съвет. Планьорките на печатните медии се провеждат под ръководството на НСБОП, за да ги предпазят от влияние на опозицията. Форумите в интернет и Фейсбук се забраняват поради вредност и разлагане на вярата на нацията.

Чл. 11 – Свободата на гражданите да изразяват своята безусловна подкрепа за правителството и ПП ГЕРБ е гарантирана.

Чл. 12 – В Република ББ България се провеждат честни и демократични избори. Резултатите се обявяват от изпълнителното тяло на ПП ГЕРБ.

Чл. 13 – Несъгласието и неспазването на изброените стълбове на новата българска държавност се преследват от закона. При такава проява всеки съзнателен гражданин е длъжен незабавно да уведомява МВР. 

"Хора, живеем в 2012 година, в страна членка на ЕС, освестете се! Така не може", заяви в заключение Сергей Станишев.

В отговор на червения лидер зам.- председателят на парламента Анастас Анастасов каза:

"Даже не сте интересен. Г-н Станишев, чувствам се неудобно, но за да избегна всякаква възможност за манипулация на народните представители и на всички български граждани, бихте ли дошли да цитирате останалата част от песента на Мишо Шамара. Да сравняваш българския флаг с определена функция на женския организъм на всеки лунен месец - и ние четем новини, какво си мислите?"

Малко след това дебатът около рап парчето продължи. Този път отношение по въпроса взе председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

"Искам да заявя категорично, че нито от парламентарната група на ГЕРБ, нито някой друг от партията е обръщал внимание на даден творец какво пише и защо пише", заяви той.

По думите му Станишев е направил манипулация, тъй като е прочел само част от текста на песента, а не е стигнал до края на текста, където определено има цинични определения за цветовете на националния флаг.

От ГЕРБ призоваха лидерът на БСП да прочете пред медиите целия текст.

„На нас тези текстове не са ни правили впечатление, нито ние сме подали сигнала. На нас ни направи впечатление, че председател на ПГ чете част от този текст от трибуната на НС и това за нас е стряскащо. И затова предложихме да изпее тази песен в Брюксел, когато отиде да го избират за президент на ПЕС”, каза Велчев.

От своя страна депутатът от управляващата партия Димитър Лазаров заяви, че изказването на Станишев е гавра с парламентаризма и с Конституцията.

"В приятелски кръг, в кръчма всеки може да говори каквото си иска, но все пак това е българското Народно събрание”, подчерта народният представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови