Специалните служби – таксита на властта или гарант за сигурността

21 септември 2012 в 21:57 1852 0

Заседанието на Съвета по външна политика, отбрана и сигурност. Снимка: president.bg
Заседанието на Съвета по външна политика, отбрана и сигурност. Снимка: president.bg

Дори несъвършени, законите за службите трябва да ги има. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Съвета по външна политика, отбрана и сигурност.

На обществената дискусия, която се проведе по инициатива на държавния глава, бяха обсъдени проектите на законите за специалните служби, както и на общия устройствен Закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност на България.

В обсъждането участие взеха представители на парламентарно представените политически сили, ръководителите на специалните служби, представители на Министерския съвет, МВР, учени и експерти по сигурността.

Най-много критики бяха отправени към проектозаконите за Националната служба за охрана и за защита на националната сигурност, съобщава БНТ.

Според "Атака" има сериозно орязване на президентските правомощия за сметка на премиерските.

Депутатът от „Атака“ Венцислав Лаков обърна внимание и на разширения кръг от хора, които НСО охранява:

В момента това е таксиметрова служба към държавния глава, тя вози всякакви хора и народът, гражданите на България, са възмутени от многото кортежи, заяви Лаков.

Димо Гяуров от "Синята коалиция" критикува правомощията на Националната служба за охрана, разписани в новия закон:

С други думи са разписани класически полицейски правомощия, дори са разписани действия, които сами по себе си имат характера на процесуално-следствени действия, а тук законопроектът влиза в сериозен сблъсък с НПК, заяви Гяуров, цитиран от БНР.

"Коалиция за България"  подкрепи законите за Държавната агенция "Разузнаване" и за Военното разузнаване, но критикува общия закон за сектор "Сигурност" и проекта за Националната служба за охрана.

Очакванията ни бяха да бъде ясно структурирана в един рамков закон системата за национална сигурност, заяви Ангел Найденов от БСП.

От ДПС призоваха вратите на специалните службите да се отворят и за хората от  малцинствата:

Много е важно компетентни хора - представители на мюсюлманите да работят в системата на ДАНС и другите. Примерът е със САЩ, със службите в Европа. Задължително в тези служби за националната сигурност присъстват представители на различните етноси и различните религиозни общности, заяви Юнал Лютфи.

Проблемите на сектор „Сигурност“ не трябва да се решават конюнктурно и да се политизират, защото не служат на една или друга партия, категоричен беше Росен Плевнелиев.

По думите на президента, законите за службите са предпоставка за изграждането и за развитието на по-ефективни механизми както за взаимодействие, така и при заплахи от кризи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!