Срам и самохвалства на срещата с комисар Нели Крус (снимки и видео)

20 септември 2012 в 18:03 5207 12

Снимка  Сергей Антонов
Снимка Сергей Антонов

Аз съм тук, за да слушам и чуя. Това не е лош старт, нали? - заяви в началото на срещата си с българските журналисти Нели Крус.

Има явни случаи на натиск срещу журналисти, обяви Крус и даде за пример драстичната разлика в материалите за България в чуждата и българската преса.

Няма достатъчна прозрачност в България относно собствеността и финансирането на медиите. Това потвърдил и премиерът Борисов пред зам.-председателя на Европейската комисия Нели Крус.

Разделените издатели

Първи на срещата с Крус взеха думата представителите на Съюза на издателите Венелина Гочева и Радомир Чолаков. Гочева акцентира върху факта, че има разделение в организациите на издателите.

Журналистите се оказаха много по-мъдри от издателите си. Независимо, че вече има два съюза на издателите, журналистите работят колегиално, беше тезата на Гочева.

Радомир Чолаков заяви, че е неприятно да чувстваш себе си като представител на умиращ бизнес – на аналоговите медии. Да дадем време на нашите колеги да станат подготвени за дигиталната ера, призова той и запита: ще има ли подкрепа за програми за квалификация и преквалификация на журналисти за работа в дигитална среда?

Медиен мониторинг на ЕК

Кристина Христова от Асоциацията на европейските журналисти говори от името на подписалите Отвореното писмо към Крус (можете да го прочетете ТУК).

Тя сравни медийната ситуация у нас с тази в Унгария.

Има основания да смятаме, че миналите избори бяха опорочени – с платени интервюта и публикации, каза Христова.

Настояваме медиите да бъдат включени в годишния мониторинг на ЕК за България, призова тя.

Беновска: Демокрацията ще е в кома

Едно от най-острите изказвания на срещата беше на Илиана Беновска от Радио К2. Тя се обърна към еврокомисаря с думите: Ние ви чакаме не като деца и наивници, но ако не излезете от кръга на меката дипломатичност, след парламентарния вот демокрацията в България ще е в кома, България ще стане тоталитарна държава.

Според Беновска ЕК спешно трябва да въведе мониторинг за медиите.

В изказването си за медийната свобода обаче Беновска не пропусна да намеси и казуса с Алексей Петров – според нея, Петров е най-яркият пример за жертва на политическа и съдебна репресия.

Николай Бареков веднага я репликира: Алексей Петров е поставил в зависимост и финансира част от т.нар. независими журналисти.

Запрянов: Има слободия

С изключително остра позиция излезе и Валери Запрянов (представител на вестник „Преса“ и списание „Тема“) : Изпитвам срам, като кажа, че съм журналист. Хората около тази маса сте сатрапите на свободно слово в България. У нас има слободия на словото.

Запрянов атакува и подписалите Отвореното писмо към Крус.

Тошо Тошев, главен редактор на всекидневника „Преса“, продължи тона на Запрянов:

„Моля да не се държим като медийни аборигени. Не се дръжте с г-жа Крус все едно ни е класният ръководител, а като колеги. Аз тук съм най-старият журналист – проблемите на медиите не са измишльотина“, каза той.

Според Тошев, напоследък в българската журналистика има много случайни хора, но имало и вестници, които са четени само от своя издател.

Аз съм работил в издания, които са се самофинансирали. 20 години бях главен редактор на вестник, който печелеше като луд, похвали се Тошев. Новият му вестник още не печелел, отговори Тошев на последвалото подвикване, но скоро щял да започне да печели добре. "Ами, да, избори идат - продължи гласът от залата". "Че какво лошо има?", демонстрира искреност Тошев.

Бъдеще в интернет

Главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев изтъкна, че заради навлизането на новите технологии „един огромен клон от журналистиката умира и единственият му начин за оцеляване е да се държи полужив чрез субсиди". Но преди г-жа Крус да разбере този факт, много добре го е разбрал премиерът и поддържа полуживи тези медии чрез финансови инжекции, срещу които властта си осигурява медиен комфорт. Част от тези пари са държавни, но по-голямата част са европейски. Така излиза, че Европа финансира пиара на българските управляващи.

Йончев се обърна към Крус с призива да провери дали парите за публичност по европроекти в България отиват по предназначение или се използват за финансиране на медии, подкрепящи властта.

Проверете дали холандският или финландският данъкоплатец е доволен от начина , по който се харчат парите му, призова Йончев.

Апология на вестниците

Ирена Кръстева, представител на Нова българска медийна група, призова Крус за съдействие по проблема с ДДС-то за печатните медии.

В изказването й имаше и кратка апология на традиционните медии, подкрепена със следните тези: за подрастващите било вредно да бъдат пред компютъра повече от два часа на ден; когато човек чете нещо на хартия, го запомня за дълго, а когато чете от електронно устройство – след 10 минути го забравя. Това е истината, не се смейте, обърна се към залата Кръстева.

Петьо Блъсков, главен редактор на вестник „Република“, не пропусна да се похвали, че е създателят на най-успешните издания у нас. Той се пошегува, че за него има издигнати множество паметници, но от хартия.

Българският Фидел Кастро

Сашо Диков от Канал 3 пък заяви, че е медийният Фидел Кастро в България.

Диков се обърна към еврокомисаря с думите: Никой нищо не прави за изясняването на собствеността и финансирането на медиите в България. Отговор няма – кой на кого служи. Предполагам, че не ви е ясно и не е нормално да ви е ясно какво точно става в България. Писна ми да се хвърлят анонимни обвинения, аз лесно се обиждам!

Бареков отново влезе в директен сблъсък с Диков и посочи: „Аз съм жертва на Диков. С парите на Алексей Петров той омаскарява журналистите на TВ 7“.

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!