Русия иска да фалира и вземе НЕК

Елица Мартинова 18 септември 2012 в 12:21 3108 8

 АЕЦ
АЕЦ "Белене". Снимка: БГНЕС

„Размерът на иска за „Белене“ е толкова голям и аргументацията на Русия е толкова сериозна, че съдебният спор в крайна сметка може да доведе до фалита на НЕК“, посочва източник от ядрената енергетика на Русия, цитиран от РИА Новости.

„Това не е най-добрият вариант, но, за съжаление, за българската страна той е възможен. Ако НЕК изгуби иска и не е в състояние да се разплати, тогава „Росатом“ може вместо компенсация да приеме активите на НЕК“, пише още руската информационна агенция.

Източникът посочва, че българското правителство е било наясно с възможността да възникнат подобни проблеми.

Той критикува остро реакцията на България по въпроса и изразява подозрения, че страната ни не е напълно запозната с реалните рискове, които съществуват пред нея.

„Последните изявления от българска страна демонстрират, че България реагира преди всичко на публикациите в пресата, а не на реалната ситуация“, казва анализаторът за РИА Новости.

На 11 септември "Атомстройекспорт", която е част от "Росатом" обяви, че ще увеличи съдебната си претенция  в процеса за АЕЦ "Белене" на 1 млрд. евро. Делото се гледа от Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж.

Премиерът Бойко Борисов нарече претенцията "вероломна", а финансовият министър Дянков заяви, че "ако се наложи, ще пляска "Атомстройекспорт" в съда".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови