Руски бойкот за АЕЦ „Козлодуй“

Елица Мартинова 18 септември 2012 в 11:46 2125 2

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: БГНЕС

Русия няма да сътрудничи и да предостави данни за проучванията на АЕЦ „Козлодуй“, по които работи конкурентната на „Росатом“ компания „Уестингхаус“.

Това става ясно от източник в ядрения отрасъл на Русия, цитиран от местното електронно издание „Нюклеар“.

Данните, които руската страна може да предостави, щяха да бъдат полезни за техникоикономическата оценка, която предстои да бъде направена от „Уестингхаус Електрик“.

Американската компания спечели правото да изготви оценка на АЕЦ „Козлодуй“ след търг, в който участваха още четири фирми.

На 27 август бе подписан договор, според който „Уестингхаус“ се задължава да представи социално-икономически анализ, оценка на наличните технологични възможности за новата мощност и оценка за икономическата целесъобразност на проекта.

България се надяваше да си спести тази процедура и да вземе бързо решение за строежа на централата, използвайки наличното оборудване за АЕЦ „Белене“. Това обаче се оказа невъзможно от гледна точка на изискванията в Европейския съюз.

Руската страна предложи, докато бъде изготвена оценката, да пренасочи и прибере за съхранение машините на АЕЦ „Козлодуй“, ако България плати за консервацията им.

Според руския източник страната ни не е реагирала на направената оферта. По думите му за косвен отрицателен отговор се е възприел сключеният с конкурентната „Уестингхаус“ договор за техникоикономическа оценка.

„През последните четири-пет месеца не се наблюдаваше никакво движение, а през август бе обявено сключването на договор с „Уестингхаус Електрик“ за подготовката на техникоикономическа оценка за 900 хил. евро. За руската страна това означава пълна профанизация на идеята“, казва източникът пред изданието „Нюклеар“.

Той е категоричен, че руската страна няма да окаже никакво съдействие при проучванията на конкурентната американска компания „Уестингхаус Електрик“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!