ДЕН НА СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ ТРОФИМ, САВАТИЙ И ДОРИМЕДОНТ

Марина Парпулева 19 септември 2012 в 00:03 1249 0

Трофим и Саватий били двама благочестиви мъже, познали вече истинския Бог. Те живеели в тежки времена, когато християните били жестоко преследвани, съдени и убивани, докато езичниците ликували в храмовете на своите идоли.

По времето на един голям езически празник в Антиохия Трофим и Саватий не могли да скрият възмущението си от езическите ритуали. Идолопоклонниците не се поколебали да кажат за тях на управителя на града Илиодор. Той се опитал с всички средства да убеди благородните мъже да се отрекат от техния Бог, но напразно. Тогава по заповед на кръвожадния Илиодор се заредили безпощадни мъчения.

Саватий не издържал и мъченически умрял. А Трофим бил изпратен при Дионисий, управителя на Фригия, с надеждата, че този жесток човек единствен може да прекърши волята на светия мъченик. 

И тук Трофим проявил изключителна воля и твърдост. Разгневен до полуда, владетелят заповядал отново да върнат светеца в затвора.

Мъжеството, с което посрещал всички изпитания Трофим, поразило Доримедонт - знатен и богат сановник, който тайно изповядвал християнството. И по време на един от езическите празници в града той единствен не отдал заслужена почит на идолите. Дионисий разбрал за дързостта му и наредил Доримедонт и Трофим заедно да бъдат оставени на дивите животни в цирка. Когато мъчениците отново останали невредеми, управителят заповядал да отсекат главите им с меч. Това станало през 278 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови