"Бойко-шахматист" смени "Бойко-футболист" (снимки от протеста)

Борислава Славова 14 септември 2012 в 20:44 3223 0

Снимка: Никола Ончев
Снимка: Никола Ончев

"Бойко Борисов - шахматист, шахматист" бе днешният лайтмотив на протеста срещу синята зона. Той смени лесно вчерашните скандирания "Бойко Борисов - футболист, футболист".

Поводът за новото вдъхновение на протеста бе днешната игра на Борисов с 8-годишния Цветан, който за 7 минути успя да бие премиера на шах. В четвъртък пък Борисов игра в "Мачът на звездите".

Близо 300 души блокираха за минути кръстовищата на "Граф Игнатиев" и ул. "Г.С.Раковски" и на паметника на Патриарх Евтимий, заради новите правила за синя зона.

Въпреки блокадата не се образува колона от автомобили. Протестът премина под охраната на полицията.

Недоволни от въведените ограничения за живеещите в центъра софиянци скандираха "оставка, "мафия" и "За да има мир - Фандъкова в Сибир", "Бойко шахматист, шахматист".

От своя страна кметът на столицата Йорданка Фандъкова реагира остро на гласуването на общинарите в четвъртък, което да им позволи да запазят правото си да паркират безплатно. Според нея след като те въвеждат правилата, те и трябва да ги спазват.

Общинският съветник Роберт Янакиев бързо промени мнението си след като на Общинското заседание поиска да запази привилегията си да паркира безплатно. На протеста той заяви, че се отказва от правото си на неплатен паркинг.
 
Прегласуването на промяната може да влезе в дневния ред на общинския съвет още на 20 септември.

Протестното шествие, организирано от партиите Атака и ВМРО, започна от пл. "Славейков" и стигна до паметника на Патриарх Евтимий. Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки категорично заяви, че протестите ще продължат, докато не се промени новият данък "синя зона".

Според новите правила от октомври живеещите в центъра ще трябва да плащат 150 лева годишно, за да паркират колата си пред блока. За втори автомобил сумата е 450 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови