Борисов: Путин се страхува от мен, затова се отмята

OFFNews 14 септември 2012 в 14:17 45713 62

Путин се уплашил от заканите на Бойко Борисов и затова се отмята от посещението в България. Това каза самият Борисов пред в. „Преса“.

Идването на Владимир Путин на 9 ноември било уговорено по предложение на руската страна още преди два месеца, разказва Борисов. По думите му това била причината да се изтегли подписването на предварителните споразумения по „Южен поток“ - за да бъде всичко готово за идването на руския президент и от него да се изисква да сложи и своя подпис.

Вчера обаче говорителят на Путин Дмитрий Песков отрече в графика на руския държавен глава да присъства посещение в България.

Според Бойко Борисов отдръпването на руския президент се дължало на заплахата му от вчера, че срещата с Путин няма да е никак приятна за него, ако се окаже, че знае за поисканото от „Атомстройекспорт“обезщетение от 1 милиард евро за отказа от АЕЦ „Белене“. Освен това „това е реакция на решението ми да дам сделката по „Белене“ за разследване по ОЛАФ. Проверката на ОЛАФ ще установи много нарушения. „Белене“ е голяма далавера. Няма да им е приятно на руснаците да се разследва“, подчерта Борисов.

От изказването на Борисов не става ясно защо сделката ще бъде предадена за разглеждане в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), въпреки че в проекта АЕЦ "Белене" не са влагани европейски средства. 

Според премиера реакцията на Путин е първосигнална. „Не може така! Какви са тези трънски сметки? Хем сме приятели, хем зад гърба ни действат“, възмущава се министър-председателят.

Той е убеден, че търканията между двете страни не са по вина на България. „Аз съм подписал най-важния договор за „Южен поток“. И то когато има разследване срещу „Газпром“. От ЕС не бяха доволни за това, но въпреки реакцията на Брюксел аз подписах за „Южен поток“. Какво искат повече?“, каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!