Ръководството на митниците пак оредя

Юлиан Христов 11 септември 2012 в 16:25 3040 0

Николай Алдимиров
Николай Алдимиров

Зам.-директорът на Агенция "Митници" Николай Алдимиров подаде оставка, научи OFFNews.bg. От митниците потвърдиха информацията, като уточниха, че Алдимиров е подал оставка по лични причини. Запознати обаче коментираха пред OFFNews.bg, че Алдимиров е държан в изолация през цялото време, в което е бил на поста.

Алдимиров е заместник на Ваньо Танов от 1 юни 2011 година и заема мястото на подалия преди това оставка Антоний Странджев. Преди това той беше служител на ДАНС, където се занимаваше с финансово разузнаване. За краткия си престой на поста обаче, той е вършил предимно чиновническа работа, въпреки че е отговарял за ресора контрабанда и наркотрафик. Алдимиров съзнателно е бил държан встрани от работата по ресора си, което е довело и до неговото несъгласие с ръководството, коментираха запознати. 

"Митници" ЕООД

Това не е първия подобен случай в митниците. Отстраняването на заместниците на шефа на агенцията се превърна в рецидив, коментира пред OFFNews.bg Петър Якимов от Българска легия "Антимафия". Той припомни предходните две оставки в митниците - тази на Антоний Странджев и преди това на Красимир Николов. По този начин за пореден път агенцията се управлява от един човек, който би трябвало да има трима заместници. "Защо, когато се търси отговорност за провала за Шенген, се сочи само МВР и се забравя, че голяма отговорност за охрана на границите имат и митниците?", пита Якимов и се позовава на статистиката на Държавния департамент на САЩ, според която за миналата година митниците са спрели пренасянето на едва 650 гр. кокаин.

"Задържаните 67 кг. кокаин на пристанището в Русе е акция на ГДБОП, а не на митниците. Къде е отговорността на министър-председателя Борисов при този явен провал на управлянието на митниците?", попита Якимов.

В същото време статистиката на агенцията сочи, че до юли месец т.г. задържаните контрабандни цигари възлизат на едва три камиона при липсващи 1000 камиона и то за трета поредна година. Всичко това се случва на фона на повишения технически капацитет на агенцията, която разполага с модерни мобилни и стационарни скенери, митничарите вече имат правомощията на разследващи полицаи, а новоприетата Наредба 3, с която се въвеждат средства за измерване и контрол на всички акцизни стоки, позволява много по-стриктен контрол. 

Осиротяването на ръководните постове в митниците идва и на фона на две признания, които са свързани с работата на агенцията. Едното е констатацията за повишения износ, която се появява и на базата данни от митниците. От друга страна съществува и твърдението на министъра на финансите Симеон Дянков, че източването на ДДС продължава да е голямо по обем. В голяма степен възстановяването на ДДС, което е в основата на схемите за източване, става именно при износа на стоки и тяхното обмитяване, което се отчита при НАП и е основание са връщането на ДДС на фирмите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови