Найденов: Няма да изпусна парите от Европа

Александра Маркарян 11 септември 2012 в 13:34 1725 0

Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС

Няма да загубим парите от Европа по Програмата за развитие на селските райони. Това заявиха от земеделското министерство днес, часове след изказването на говорителя на Европейската комисия по въпросите на земеделието Роджър Уайт пред агенция БГНЕС.

Уайт заяви, че има потенциален риск България да загуби 385 милиона евро по ПРСР, ако не ги усвои до края на 2012 г. Парите по програмата са за 2010 г. и крайният срок, в който могат да бъдат усвоени, е две години.

„Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” прилагат специален план за ускореното усвояване на средствата. В основата на плана е вече осъщественото прехвърляне на 600 млн. лв. към най-атрактивните мерки по програмата. Освен това, бяха намалени сроковете за обработка на заявките за плащане – от 5 на 2 месеца, заявленията за кандидатстване се разглеждат не за пет, а за два месеца, за подаване на искане за аванс бенефициентите имат шест месеца, а не три както досега, а в най-скоро време ще стартира и Гаранционният фонд“, пишат от земеделското министерство и дават отчет за усвоените до момента пари по програмата.

До началото на септември договорените средства по програмата са 3.7 млрд. лв. (57%) , изплатените са 2.1 млрд. лв. (33%). Средното ниво на договаряне по оси 1, 3 и 4 е 74%, докато по ос 2 е 18%.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови