Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Свети мъченик Автоном

OFFNews 12 септември 2015 в 00:01 2109 0

Православен календар

Свети Автоном бил епископ на Италия. Когато император Диоклетиан започнал гоненията срещу християните, се преселил във Витиния. Установил се в градеца Сореос, в дома на Корнилий, известен със своята щедрост и боголюбивост.  Тук епископът започнал да просвещава езичниците и да сее словото Христово.

Скоро християните станали толкова много, че се нуждаели от свой храм. Християнската община построила своя обител, в която свети Автоном ръкоположил за първи дякон добродетелния Корнилий. Тогава спокоен и окрилен напуснал града и тръгнал, за да просвещава невежите в Божието учение в други малоазийски градове и села.

Но фанатичните езичници от село Лима решили да отмъстят на християните, които поругавали техните идоли, като погубят водача им. По време на проповед на св. Автоном в храма на Сореос те внезапно нападнали богомолците, осквернили езически идоли. Нахлули в светия олтар, убили епископа и затрупали тялото му с камъни. Това станало в 311 г.

Дяконеса Мария взела тленните останки на кветията и ги погребала. Година по-късно в памет на Автоном издигнали храм, където много болни и безпомощни хора намерили изцеление за страданията си.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!