Русия ни иска 1 млрд. евро за отказа от АЕЦ "Белене"

Вероника Шербанова 11 септември 2012 в 12:26 3093 3

АЕЦ
АЕЦ "Белене"

Руската атомна компания „Атомстройекспорт“ поиска много по-голямо обезщетение заради отказа на правителството от АЕЦ „Белене“ - 1 милиард евро вместо първоначалните 58 милиона евро, съобщи РИА Новости.

Увеличението е в рамките на делото, внесено в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж.

От „Атомстройекспорт“ обясняват, че искат повече от първоначално исканите от 58 милиона евро, защото въпреки предсрочното прекратяване на договора и изитичането на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., от Националната електрическа компания (НЕК) отказват да изплатят полагащата се компенсация.

По думите им в поисканите 1 млрд. евро се включват инженерно-геологични проучвания и изкопни работи, изграждане на площадката на АЕЦ „Белене“ стойността на оборудването с продължителен цикъл на изработване, разработване на стрес тестове съгласно нормите на МААЕ по искане на Агенцията за ядрено регулиране на България, загуби и други.

Срокът за изработването на оборудването е между 6 месеца и 3 години. Поради това в момента приключва работата по втория корпус на реактора. Има и напълно готови устройства и съоръжения, които стоят в складовете на предприятията, тъй като от НЕК са отказали да го приемат и да заплатят за него, допълват от „Атомстройекспорт“. По думите им за производството е бил използван не само авансът от българска страна, но също така и средства от кредити.

През юли миналата година руската атомна компания подаде в Международния арбитражен съд в Париж иск за 58 млн. евро срещу НЕК, с които да бъдат изплатени изпълнените задължения на „Атомстройекспорт“ по подписани договори и обезщетение заради забавянето на проекта за изграждане на атомната електроцентрала.

Няколко месеца по-късно НЕК заведе дело срещу руската компания за над 61 млн. евро в Международния арбитражен съд в Женева. Исканата сума е за дължимите от „Атомстройекспорт“ суми по рамковия договор от ноември 2007 г. и допълненията към него, обясниха от НЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!