София няма да даде заден за новата Синя зона

Нели Чолашка 11 септември 2012 в 13:05 2893 1

Новите табели за Зелена зона. Снимка: Сергей Антонов
Новите табели за Зелена зона. Снимка: Сергей Антонов

Въпреки протестите на движение "ДНЕС" и заплахите, че те ще продължат с блокиране на кръстовища Столичния общински съвет (СОС) няма намерение да отмени новите правила за паркиране в центъра на София.

На заседанието в четвъртък - 13 септември, когато е първото заседание на СОС, ще бъдат гласувани промени в наредбата за паркирането, но те предвиждат само облекчена процедура за издаване на стикери на живеещите в центъра на града, както и отмяна на привилегията за общинските съветници да паркират безплатно навсякъде.

Цената на годишния стикер остава 150 лв. за Синята зона и 100 лв. за Зелената зона за първи автомобил. За втора кола на едно домакинство е три пъти по-скъпо - 450 лв. и 300 лв.

С промените в наредбата ще бъде записано, че право на стикер имат и наемателите на жилища в центъра, което те ще доказват с договор за наем. Отпадат и много от документите, които се изискваха досега, за да се кандидатства за годишен абонамент за безплатно паркиране около жилището.

Вече няма да се изискват документ за платен данък на автомобила и на жилището, за платена гражданска отговорност и бележка за платени ток, парно или вода.

От 1 септември платените места за паркиране в центъра на София се увеличиха значително. Разширеният център на града беше разделен на Синя и Зелена зона.  За Синята се плаща по 1 лв. за час престой, а за Зелената - 2 лв.

Съветниците от ГЕРБ в Сос, които втори мандат имат мнозинство в общинския парламент, от години твърдят, че целта на новите правила за паркиране не е да се съберат повече пари, а да се изчисти центърът от автомобили.

Председателят на общинската транспортна комисия Радослав Тошев предложи преди седмица да се въведе месечен абонамент от 150 лв. за фирми и граждани, които да паркират по всяко време в Синята и Зелената зона, което щеше да напълни центъра с коли на банки и богаташи. Това предложение не е включено в проекта на промени на наредбата, които ще се гласуват в четвъртък.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков