Закриха банката на купувача на „Доверие“

OFFNews 13 декември 2013 в 14:49 5655 7

Сергей Мастюгин (в средата). Снимка: investbank.ru
Сергей Мастюгин (в средата). Снимка: investbank.ru

 

Банката на руския бизнесмен Сергей Мастюгин, който се обяви за основен акционер в мистериозната компания United Capital, кандидат – купувач на пенсионен фонд „Доверие“, е загубила лиценза си. Днес Руската централна банка обяви, че отнема лиценза на „Инвестбанк“, притежавана от Мастюгин, заради нарушение на банковите закони и "съществено недостоверни отчетни данни", съобщи в. „Капитал“.

Централната банка отчита, че в последните 2 дни частната банка е изпитвала видими затруднения да изпълнява в пълен обем задълженията си към клиентите и вложителите. "Основна причина за това е неудовлетворителното качество на активите, които не са формирали достатъчно надежден паричен поток", се казва в съобщението.

Надзорът на централната банка е установил съществена недостоверност в отчетността на банката и преценила, че реалистична оценка на поетите от „Инвестбанк“ рискове и реалните стойности на активите й водят до пълно стопяване на наличния й капитала. Освен това частната банка не е изпълнила задължението си да създаде нужните резерви за възможни загуби, а ръководството и собствениците й не са предприели нищо за нормализиране на дейността й.

За да се избегнат бъдещи усложнения е взето решение да се прекрати дейността на банката и да й се назначи временно ръководство. „Инвестбанк“ е 80-та по големина на руския пазар с 1.68 млрд. евро активи и е участник в системата за гарантиране на депозитите.

От днес на сайта й стои съобщение към вложителите как могат да получат обратно депозираните си средства.

Сергей Мастюгин се обяви за основен акционер в дружеството, кандидат-купувач на най-големия пенсионен фонд в България. Собственикът на „Доверие“ Vienna Insurance Group през лятото обяви, че е приел да продаде своите 92.58% във фонда на United Capital PlC. Сделката обаче не е финализирана пет месеца след сключването й – купувачът не е уведомил местния регулатор за нея. Неотдавна виенската компания намекна, че може да пристъпи към нова продажба.

Смущаващ се оказа фактът, че българският пенсионен фонд, който държи около 1.8 млрд. лева на 1.25 милиона души в страната, се продава на мистериозна компания, регистрирана във Великобритания, която, според разследване на Ройтерс, не е листвана на фондовата борса, няма уебсайт, нито телефонен номер. В сметката й, по данни от лятото, тя има 14 британски паунда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews