Василев: Не съм част от мафията. От 2009 г. непрекъснато ме рекетират

OFFNews 04 септември 2017 в 20:44 9278 4

Цветан Василев

Аз не съм бил част от мафията. На мен ми се е налагало да търся решения, за да предпазвам банката, да предпазвам инвестициите от тяхната алчност, от рекета. Защото аз съм рекетиран от 2009 г. непрекъснато, заяви в интервю пред BIT банкерът Цветан Василев.

Дори тук не говорим за корупция. Тук говорим за откровен рекет. А върхът на този рекет бяха вече изискванията на Пеевски от май месец 2014 г., за което аз подадох надлежно сигнал през виенска полиция. Този сигнал беше разгледан и затворен като случай от същата тази прокуратура под ръководството на същия този главен прокурор през юли месец, след като са били разпитани - забележете - три лица: Делян Пеевски, неговият основен адвокат Александър Ангелов и Бисер Лазов, който пък е основният свидетел на прокуратурата и лицето, което е замесено в основните кражби на активи от банката след затварянето ѝ, каза Василев.

И аз не искам да бъда сравняван със Сергей Магнитски, нито да бъда на неговото място, защото не бих могъл да продължа своята борба. Магнитски е адвокат, а аз съм предприемач. Аз съм банкер и по-скоро бих могъл да бъда в ролята на Бил Браудър, а не на Магнитски. Но Магнитски даде името на закона, който да даде възможност на американското правителство да санкционира корумпирани личности, които нарушават човешките права с цел лични облаги. Атаката срещу КТБ е точно такава – рейдърска атака с цел инкриминиране на действията на определени лица, твърди избягалият от България банкер.

Неговата съпруга Антоанета Василева заяви в интервюто, че ще направи всичко възможно подробностите по делото "КТБ" и обвиненията към нея и дъщеря й Радосвета да достигнат до по-голям кръг хора по света:

Това прилича на един театър на абсурда с лошо скалъпен сценарий и с лоши актьори. Аз питам президента, отговаря ми главния прокурор. В обръщението му към нас - през медиите - Сотир Цацаров казва: "Няма лична вендета в Наказателния кодекс. Виновните биват обвинявани, това е целта на наказателния процес". Кой доказа, че сме виновни? Дали сме виновни или не трябва да докаже българският съд, заяви Антоанета Василева.

Подготвила съм писма и до други президенти в света. Може някой да ми отговори, каза съпругата на Василев.

Тя е категорична, че обвиненията на прокуратурата срещу дъщеря й Радосвета са лична вендета:

Как да не е лична вендета? На 21 и 22 ноември 2016 г. се излъчва интервюто на Сашо Диков с Цветан, на 2 декември на мен ми се повдига обвинение. На 11 август тази година се внасят документите в Държавния департамент на САЩ по закона „Магнитски“, на 14 август се повдига обвинение на дъщеря ми Радосвета. Това случайно ли е? - попита съпругата на Василев.

Ние с Цветан сме спасили живота на много хора. Той е финансирал лечението на много деца. Нещо повече - той е финансирал лечението на съпруга на Юлия Илиева, която сега е един от основните кошаревски свидетели по делото "КТБ", твърди Антоанета Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови