Тихомълком депутатите вдигнаха цените на българските цигари

Владимир Йончев 20 юли 2017 в 18:03 16690 5

Тихомълком, без обсъждане и без аргументи, с поправки вкарани след края на работното време в последния възможен ден, депутатите вдигнаха цената на българските цигари.

Едновременно с това се дава възможност да бъдат намалени с малко цените на по-скъпите вносни цигари като не е задължително производителите и вносителите им да се възползват от нея.

Лобистките поправки бяха прокарани с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Това е същият законопроект, който уж се правеше, за да се забранят разплащанията кеш над 1000 лева.

Оказа се, че тази очевидно безумна идея, от която самият ГЕРБ се отказа, е била само хвърляне на прах в очите, за да не забележим важната поправка - увеличаването на цените на цигарите.

Технологията

Технологията, по която се вдигат цените на българските цигари, е доста сложна и именно на това, че малцина разбират сложната схема, разчитат лобистите, които я прокараха.

Общият акциз върху цигарите 177 лева на 1000 къса. Това е минималната ставка на ЕС. Спорен въпрос е дали след днешните промени остава същата или се увеличава, но дори да има увеличение то е пренебрежимо малко.

Ставката обаче има 2 компонента - специфичен акциз и пропорционален акциз.

Специфичният акциз е твърда сума, с която се облагат всеки 1000 къса (50 кутии) цигари, независимо от качеството и цената им.

Пропорционалният (адвалорен) акциз е процент от крайната продажна цена на продукта. Т.е. върху евтините цигари се начислява по-малък акциз, а върху скъпите - по-голям.

Специфичният акциз досега беше 101 лева на 1000 къса или 2,02 лева на кутия. От 1 януари 2018 г. става 109 лева на 1000 къса или 2,18 лева на кутия.

Пропорционалният акциз се намалява от 27 на 25% от крайната цена.

Какъв е ефектът

Ефектът от това е, че българските цигари ще се увеличат с около 10-15 стотинки. Вносните цигари могат да намалеят (ако производителят поиска) с 10-15 стотинки.  Така цените на българските и вносните цигари, които и сега са много близки, ще се доближат още повече.

Според депутати, които не пожелаха да бъдат цитирани, скандалната промяна е заложена още в договора, с който Делян Пеевски продаде Булгартабак на чужд купувач. Това едва ли може да се докаже, защото договорът не е публичен.

Ако промените наистина са поискани от купувача, това би означавало, че той е купил Булгартабак, не за да го развива, а за да убие българското производство и да използва само пазарния дял за произведените в чужбина свои продукти.

Ако се окаже, че поправките са самоинициатива на българските депутати (те са петима от ГЕРБ, предождани от Менда Стоянова), само можем да гадаем дали са пример за уникална тъпота или за национално предателство.

Мисли към второто навява един доклад на Института за пазарна икономика, поръчан от "Филип Морис България" ЕООД, в който също се препоръчва вдигането на специфичния акциз за сметка на пропорционалния, въпреки че логиката на самия доклад показва точно обратното и в него много добре се вижда как вдигането на специфичния акциз увеличава контрабандата на цигари.

Един доведен до крайност пример

Понеже сметките са объркващи, ще дадем един доведен до крайност пример, за да стане ясно какво влияние имат специфичният и пропорционалния акциз.

Производствената цена на кутия цигари е много ниска. Тютюнът, хартийката, филтърът, труда, печалбата на производителя, дистрибуцията и рекламата - всички те взети заедно правят цена около 50 стотинки за българските цигари. Всичко нататък до около 5 лева е акциз и ДДС.

Чуждите цигари са по-скъпи - около 70 стотинки за кутия.

От една страна тази разлика е 20 стотинки. От друга страна е 40%.

Ако акцизът беше 100% специфичен, в крайната цена разликата щеше да е 24 стотинки (акцизът плюс ДДС).

Ако акцизът беше 100% пропорционален, разликата щеше между българските и чуждите цигари щеше да е 40%, което при сегашните цени е около 2 лева.

У нас съотношението беше 73:27, а вече е 75:25.

В същото време страни, които произвеждат цигари, правят точно обратното - вдигат пропорционалния акциз и намаляват специфичния, за да запазят собственото си производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

5

Новак

20.07 2017 в 23:12

"само можем да гадаем дали са пример за уникална тъпота или за национално предателство" - и двете плюс безмерна наглост. Те от началото са си такива, но "мат'ряла" просто е по-загубен та ги избира.

63994

3

Red or Dead

20.07 2017 в 20:43

ЙОНЧЕВ,прекрати гаврата с личността на лидера на Русия Владимир Путин, покажи поне малко чест и достойнство,знам,че го имаш!!
Не искам да падам до нивото на ”умните...”
Как ли би стоял в сайта акаунт да речем ..”Стерва на А за Б” с подходяща снимка....всъщност имам богато въображение, но не искам да опъвам ничии нерви, не съм такъв човек, НО според мен друг ще го стории ще бъде прав...не ли!?