Цанко Арабаджиев: Всеки четвърти проект, подкрепен от ББР, е за зелена инвестиция

25% от портфолиото на банката вече са проекти, свързани с възобновяеми източници и енергийна ефективност

OFFNews 27 март 2024 в 15:39 1821 0

Арабаджиев

Снимка ББР

Цанко Арабаджиев

Българската банка за развитие активно подкрепя българския бизнес в прехода му към въглеродна неутралност, а портфолиото на зелените проекти в банката е нараснало значително в последните две години. 25% от общото финансиране вече е за зелени проекти, което значи, че всеки четвърти кредит на банковата група е за зелена инвестиция. Това заяви изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Сред най-популярните програми на банката е тази за финансиране на фотоволтаични съоръжения до 1 MW/p от 400 хил. лв. до 5 млн. лв. Банката предоставя и „мостови“ ресурс на фирмите, които търсят авансово средства да стартират проектите си с безвъзмездно финансиране по национални и европейски програми, свързани с енергийна ефективност и зелен преход.

За българския бизнес са налични вече множество възможности за ускоряване на прехода към въглеродна неутралност – както директно от Банката за развитие, така и чрез търговските банки в страната, които са партньори на ББР по различните програми.

В следващите години ББР планира да отпусне средства за бизнеса в размер на 2 млрд. лв. по програмата Invest EU, отново чрез търговски банки. Като прилагащ партньор на програмата в България банката ще насочи подкрепата към устойчиво и зелено финансиране, иновации и дигитализация. Целта е пълноценно да достигне помощ до малкия и средния бизнес за преодоляване на пазарните несъответствия в тези ключови области.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!