Спряха тихомълком безплатното саниране

Антония Чорева, Мая Младенова 03 август 2017 в 12:29 21725 16

Снимка МРРБ

Правителствената програмата за безплатно саниране на жилищни сгради е спряна без много шум заради изчерпване на финансирането. Това е станало с писмо на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до всички кметове в началото на юли, научи OFFNews.

В писмото се посочва, че с предвидените 2 милиарда лева е финансирано санирането на 2022 сгради. Тъй като не е отпуснат нов транш за удължаване на програмата, нови кандидатстващи засега няма да бъдат приемани. Изрично се уточнява, че вече одобрените за саниране сгради, за които има сключени договори, ще бъдат ремонтирани. Част от 2022-те жилищни блока вече са отремонтирани, по други се работи, а трети очакват изпълнението на ремонтните дейности.

От няколко общински центъра, с които се свързахме, потвърдиха, че приемът на нови документи за саниране е спрян.

Засега МРРБ или правителството не са коментирали дали се предвижда по програмата да бъдат отпуснати нови средства. В писмото на регионалния министър до кметовете е отбелязано, че след приключване на ремонтите по всички вече одобрени сгради ще бъде направен анализ на оставащите средства. Ако има такива, приемът на документи може да бъде подновен.

В отговор до редакцията на OFFNews от МРРБ коментираха, че изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради не е спряно. Министерството повтаря написаното в писмото до кметовете - че след приключване на всички дейности по обновяването на одобрените сгради ще бъде направен анализ на свободния финансов ресурс и при възможност ще бъде подновен приемът на документи.

Към 21 юли 2017 г. от 2022 сгради, за които са сключени договори за целево финансиране, 527 сгради са въведени в експлоатация, в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са 586 сгради.

Поясняваме, че в изменените с Постановление на Министерския съвет № 23 от 04.02.2016 г. методически указания по НПЕЕМЖС, са дадени указания и е обърнато внимание на общините да имат предвид, че изпълнението на дейности по сградите, които ще бъдат одобрени и ще имат подадени искания към „Българска банка за развитие“ АД за сключване на договори за целево финансиране през 2016 г., може да започне едва през 2017 г., след като са сключени договорите за целево финансиране и след като бъдат приключени дейностите по всички сгради със сключени договори за целево финансиране през 2015 г., и при наличен финансов ресурс по Програмата, допълват от МРРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8500

16

Пенчо Милев

27.12 2017 в 09:17

ДОКОГА Господа Министри , трева ли пасете . НЕ ЗНАЕТЕ КОЛКО СТРУВА ТАЯ ТОПЛДАЛАВЕРА .ИЛИ НЯМАТЕ СМЕТКА ДА Я СПРЕТЕ . НЕ СЕ ЛИ НАЯДОХТЕ . КАКВО Е ТОВА / САНИРАНЕ / У СИРАНЕ / ДА СМЕ ПО ТОЧНИ. КОЙ ПЛАЩА ПО 360 ЛВ. НА М2/КВАДРАТ .ТА ДОРИ И В МОМЕНТА 150 ЛВ.
НА МЕН МИ СЕ ВИЖДА МАЛКО АЗ АКО БЯХ ЩЕШЕ ДА Е 500 Лв. а може и 1000 че по- лесно се смята З а човек като мен без Образование . НАГЛИ, БЕЗКРУПОЛНО АРОГАНТНИ . МАЛОУМНИЦИ . ДОКОГА ЩЕ ГИ ТРАЕ МЕ . ИЗМИТАНЕ И ПЛИТКО ЗАРАВЯНЕ ЧЕ КАТО СЕ СЕТИМ ПАК .
НАЯСНО , ЛИ СТЕ КОЛКО СТРУВА М/У 35/60 Лв. С най - добрите материали . А сега извадете 60 от 360 Лв. за какво става въпрос КОЛКО СЕ ОТКРАДНА . ИЗЧИСТВАНЕ НА ВСИЧ КИ , не може ли да върнат ПАРИТЕ . Я ДА ВИ ЗАСТЪПЯ

8500

15

Пенчо Милев

27.12 2017 в 07:24

ТЕЯ ДЕТО ГИ ,ИЗБРАХТЕ, И СЕ ХВАЛЯТ ТОЛКОВА МНОГО , КАТО ПУБЛИКУВАТ САНИРАНИТЕ ЗГРАДИ .ДА ПИШАТ И КОЛКО СТРУВАТ . ЧЕ ДА ВИДИМ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ , КОЛКО ОТКРАДНАХА ЗА Тях . И КОЛКО ЩЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩА / НАРОДА /. НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА ПРОСТИ . ТОВА ЧЕ НЯМАМ ОБРАЗОВАНИЕ НЕ ОЗНАЧАВА НИЩО . Даже НАПРОТИВ .ЩЕ ВИ СЛОЖА В МАЛКИЯ СИ ДЖОББ , АКО НЕ ВИ Е ЯСНО ГОСПОДА ПИТАЙТЕ . ПАРТИЬО ЛЮБИМА КОЛКО ХУБАВА СИ ТИ.....
Г рабят
Е лементарно
Р епублика
Б ългария
Не го ли , разбирате Господа . КОЛКО ТРЯБВА ДА Сте ПРОСТИ ЧЕ И ДА СИ И ВЯРВАте .БИЛИ ГО ХВАЛИЛИ . КОЙ БЕ БОЙКО те хвали.ТИ ПРОЧЕЛ ЛИ СИ ГО ИЗОБЩО ТОЯ ДОКЛАД . ЕВРОПА ГИ ПЛЮЕ , ТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ДЪЖД ГИ ВАЛИ .КОЛКО ДА ВИ ПОВТАРЯТ ,ТО НЕ ИСКА УМИЛКВАНЕ ,ПЛЮНЧЕНЕ , И УХАЖВАНЕ . ИЛИ ТАНЦ СЪС САБИ . А КАРДИНАЛНИ РЕФОРМИ БОЙКО , БОЙКО . ОПРАВЯЙ НЕЩАТА ЧЕ ПОТЪВАШ . ИЗГАРЯШ КАТО ФАКЕЛ . ТОВА ЧЕ НЕ ВИ КАЗВАТ НИЩО НЕ ОЗНАЧАВА . ЧЕ ВИ ХВАЛЯТ . И СЪВЕТ ОТ ПРОСТИЯ- / КАРДИНАЛНИ РЕФОРМИ /Да вземеш да си , върнеш фирмичките с парите които открадна да направят още

8500

14

Valm0nt

04.08 2017 в 09:37

Малко инфо от извора.
Блока ни има договор...повече от половин година чакаме избор на фирма изпълнител и възлагане.
Само да спомена бюджета: 2 100 000лв !!
Нека повторя: Два МИЛИОНА и сто хиляди лева!!!
В документацията ни пише, че блока в добро общо състояние и предписанията са само за външна изолация, подмяна на дограма/САМО на местата, където не е била сменена вече/ подменената е около 50%/ и ремонт покрива на единя вход/от 2 входа/, защото на нашия си платихме преди 4-5 години и ни го оправиха/покрива/.
Да, блока е висок /17 етажа Х 2 входа/, обаче няма сила на тоя свят, която да ме убеди че стиропор-а/ 10см. от най-евтиния/ + дограмата/ задължително изпълнена с възможно най-евтините и скапани профили производство на Шуменски завод и без нито един Европейски сертификат за качество и изпитвания/ + ремонт на покрива на един вход струват- забележете ДВА Милиона лева!!
Та питам и отговор не чакам - Защо по дяволите крадете толко, вместо с останалите пари да направите поне още 2 блока!

8000

12

Илиян Дуков

03.08 2017 в 22:22

Великата Китайска стена е дълга 6900 километра и е висока средно 7 метра. Ако бъде санирана от двете страни с висококачествени материали и мазилки с включен труд, транспорт на материали, скеле и тн, на цена 100 лв на квадратен метър, би струвало около 970 милиона лева.
Този крадец Бойко и лоената топка Лиляна какво са санирали ?

21061

9

рамбо

03.08 2017 в 16:53

Досега са направени 500 от 2200 одобрени. С това темпо ще им трябват към 3 години за останалите, т.е. дотогава ще изтече мандатът на това правителство и на тях не им трябват други молби. Останалите над 3000 подали документи през 2016 и 2017 ще духат супата. Като наближат избори пак ще ги плашат "гласувайте за нас щото другите ще спрат програмата", само дето тя на практика е спряна

10571

7

Hissarion

03.08 2017 в 15:15

Мехди, успокой се, не го плащаш ти. Ще го плащат бъдещите поколения, които ще имат да връщат заемите на ГЕРБ.