Русия реже с 1/3 доставките на газ

Александра Маркарян 03 февруари 2012 в 17:54 3259 0

gaz
gaz
Русия е свила с 1/3 доставките на газ за осем държави:  България, Гърция, Турция, Македония, Италия, Словакия, Унгария и Австрия.  Това потвърди Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката след изявление на главния изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков, цитирано от Reuters. Той заяви:
В момента количествата за страната, както и обемите, които пренасяме за Гърция, Турция и Македония, са намалели с повече от 30%.
По думите му България използвала собствените си резерви, за да компенсира свитите доставки в много студеното време. Заради рязко намалелите доставки на газ беше проведена среща при премиера Бойко Борисов. След нея Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че се създава оперативен щаб, който да следи внимателно обстановката и, при необходимост, да предприме мерки за обезпечаване на сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през наша територия. В оперативния щаб влизат представители на "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД. От министерството признават, че "през вчерашното денононощие доставките на природен газ бяха осъществявани при много тежки условия на недостиг на количества за страните от балканския регион", което е наложило предприемане на мерки за намаляване на потреблението. До момента не е прекъсвано транзитирането на природен газ за съседните държави и не са въведени принудителни административни мерки за ограничаване на газоподаването.
Използват се в максимална степен всички местни ресурси заосигуряване на количества природен газ, в т.ч. от газохранилище “Чирен” и отнаходището край Галата, като наличното съхранено количество в “Чирен” е достатъчно да осигури за дълъг период от време част оттекущото националното потребление, се казва в прессъобщението.
Официално Русия и в частност "Газпром" не признават за намалените доставки. В петък Украйна обяви Русия, че е намалила преноса на природен газ за Западна Европа през нейна територия. "Газпром" реагира с думите, че компанията "максимално е увеличила доставките си не само към Европа, но и към страните от ОНД и в частност към Беларус и Украйна". Думите са на ръководителя на "Газпром-експорт" Александър Медведев. В съобщение на "Газпром", цитирано от агенция РБК, се казва, че компанията възприема с недоумение информациите за недостиг в Европа. От там обвиняват Украйна, че горивото изчезва на нейна територия.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови