Reuters: България избра 4 банки за теглене на мостов кредит от 4,5 млрд. лв.

ОFFNews 25 ноември 2014 в 22:11 6003 3

Снимка HSBC

България е избрала банките Citi, HSBC и местните клонове на Societe Generale и Unicredit, за да уреди мостов кредит за тази година, съобщава агенция "Ройтерс", позовавайки се на два независими един от друг източници.

Българският парламент прие на първо четене плановете за теглене на 4,5 милиарда лева, за да запълни тазгодишната дупка в бюджета и да заздрави банковата система след краха на КТБ.

Ройтрес отбелязва, че балканската страна се нуждае от заем, за да даде на Фонда за гарантиране на влоговете 2 милиарда лева, които да покрият гарантираните депозити в КТБ. Още 1 милиард ще бъдат използвани за възстановяването на държавното подпомагане за ПИБ. ЕК одобри във вторник държавната помощ за ПИБ да бъде удължена до 18 месеца.

Говорителка на финансовото министерство е отказала коментар под претекст, че банките ще бъдат разкрити след одобрението на правителството.

Близо 19 банки са изразили интерес да предоставят средствата, които България ще рефинансира, като емитира чуждестранни ценни книжа догодина. Според друг източник се очаква продажбата на тези ценни книжа да бъде през февруари или март догодина в зависимост от пазарните условия.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че фискалният дефицит догодина няма да превишава прага на ЕС от 3% от БВП.

Новият заем ще увеличи държавния дълг на България на 28,4% от БВП тази година спрямо 18% през 2013 г., въпреки това тя ще продължи да е страната членка на ЕС с най-нисък дълг, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша