Рекет при плащането на осигуровки

Александра Маркарян 05 януари 2012 в 17:46 8274 0

СИБАНК Снимка: Сергей Антонов
СИБАНК Снимка: Сергей Антонов

При плащането на осигуровки се събират неправомерно допълнителни пари под формата на комисиона. За това алармира читател на OFFNews.bg. Проверка на наш репортер потвърди сигнала.

Ощетени са самоосигуряващите се лица, упражняващи свободни професии, които са длъжни всеки месец да внасят в НАП три вида задължителни осигуровки: за здравно осигуряване, за осигуряване за фонд "Пенсия" и за задължително допълнително пенсионно осигуряване. Задължението е разписано в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица.

Те, както и останалите самоосигуряващи се, са физически лица (по смисъла на Кодекса за социално осигуряване чл. 5, ал. 2 и спомената наредба). Като физически лица те не дължат комисионни на банка при плащане на осигуровки в банков клон, намиращ се в сграда на Териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП). Това е записано в тарифата на СИБАНК за таксите, събирани от физически лица. СИБАНК е основната банка, обслужваща НАП.

От 1 декември 2011 година СИБАНК събира комисиона и от хората, упражняващи свободни професии наравно с фирмите при плащане на осигуровки дори и в клоновете на банката, които се помещават в сграда на НАП. Такава е ситуацията например в офис "Оборище" на НАП, където е клон "Раковски" на СИБАНК. Репортер на OFFNews.bg установи, че там въпросното разпореждане, което не е оформено като заповед - на него пише само "Важно", е залепено на видно място над гишетата на касата и служителите не отстъпват пред възраженията на хората, че не би трябвало да плащат допълнително.

Комисионата е наложена с разпореждане, под което се е подписал Антон Асенов, зам.-управител на клон "Раковски" на СИБАНК. Въпреки че то е в разрез с Кодекса за социално осигуряване и наредбата, упражняващите свободни професии са длъжни да плащат по 3.50 лева за всеки превод към НАП за осигуровки. Толкова е  комисионата за юридически лица според тарифата на банката.

Така при всяко плащане на осигуровки самоосигуряващите се трябва на платят на банката допълнително 10.50 лева. Комисионата се утроява, тъй като трите вида осигуровки се превеждат по три отделни сметки на НАП. При упражняващите свободна професия комисионата от 10.50 лева е малко над 9% от сумата им, която внасят за осигуровки.

Ако хората откажат да платят осигуровките си заради рекета с комисионни, ги грози глоба, определена в Кодекса за социално осигуряване. Тя е 50 до 500 лева (КСО, чл. 355, ал. 1).

Реакцията на служителката в банката на въпрос защо се изискват комисионни в разрез с тарифата на банката и на КСО беше само: "Имаме нареждане".

На телефона за жалби и сигнали на НАП пък отговориха, че "нямат правомощия да контролират банката на какви тарифи обслужва гражданите". Фактът, че нарушението се извършва на територия на НАП бе подминато с мълчание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки