Ръст в цените на имотите, сделките не намаляват

OFFNews 06 юли 2021 в 10:23 3908 0

Въпреки пандемията цените на имотите продължават да растат, няма спад в броя на сделките - напротив.

"Всички очаквахме поради цикличността на пазара и здравната криза сделките да намалеят, цените да паднат, но това не се случи и си има обективни причини", каза Снежана Стойчева, мениджър на сайта imoti.net пред bTV.

Една от тях е поскъпването на строителните материали, но според нея основната е друга.

"Факторът, валиден не само за България, а и за целия свят, е достъпността на ипотечните кредити. Другото е, че спестяванията не ни носят никакви допълнителни средства. 64 милиарда лева има в банките. Част от тези пари излизат на пазара. И малка да е тази част, тя е от значение. Много важен фактор е това, че миналата година разбрахме, че не можем да живеем на тясно, че е по-добре да живеем на широко, че трябва да имаме отделно помещение за работа, че е хубаво да имаме голяма тераса. Най-добре да си вземем имот извън големия град, да имаме дворче, да има повече пространство", обясни Стойчева.

Други фактори, които определят огромното търсене сега, са страхът от инфлация и очакваното влизане в еврозоната.

Въпреки това "всички експерти казват, че колкото хора са напуснали София, за да се върнат по родни места или да отидат в по-малки, или да си закупят имот близо до София, два пъти повече хора са дошли в София. Това е така, защото тук има работа, има учебни заведения. Така че така ще продължава. София ще продължава да привлича".

Най-търсените столични райони, където и цените са се увеличи най-много, са: "Изток", "Изгрев", "Гео Милев", "Младост 1А". В последния цените са "нараснали изключително много - за тристайния е над 30%, за двустайния - над 50%".

Тристайни апартаменти се търсят повече от преди, когато напред излизаха двустайните. Два пъти се е увеличило търсенето на четиристайни апартаменти от март досега. Става въпрос за апартаменти над 100 кв. м.

"Повече се търсят за основно живеене, не толкова за инвестиция, което означава, че може би част от хората може би са решили да сменят, да намерят по-голямо жилище. Други вероятно изваждат средства, които са държали", обясни Стойчева.

Във Варна също има ръст на сделките и на цените.

"Интересът към крайградските имоти във Варненския регион е най-висок в началото на тази година. Така е и във Велико Търново. Там интересът към такива имоти не е само от търновци, но и от хора от други големи градове, а също - и от чужбина. Не става въпрос само за българи, а и англичани, германци", посочи Стойчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews