Продължава стачката в "Мини Марица Изток"

Юлиан Христов 16 януари 2012 в 09:11 1857 0

мини
мини "Марица-изток", снимка:БГНЕС

Продължава стачката в "Мини Марица Изток", която започна със застъпването на нощната смяна в 20.00 часа снощи. Стачкували са 630 души. Днес синдикатите очакват в протеста да се включат 2300 миньори. Ръководството предупреди, че стачката ще затрудни разплащането с партньори, както и изплащането на заплатите. Водените повече от месец преговори не доведоха до компромис.

Позициите на ръководство и синдикати не се сближиха и тази сутрин, съобщи БНТ.

"Ще стачкуваме, докато не бъдат изпълнени исканията, докато работодателят подпише, хора от принципала, от правителството подпишат гаранция, че ще бъде изпълняван колективният трудов договор и на хората ще бъдат осигурени изправни съоръжения за работа. Дотогава стачните действия няма да бъдат прекратени. Трябва да се седне на масата на преговорите и да се поемат ясни ангажименти", беше позицията на миньорите.

"Не мога да се съглася с това, всичко, което трябва да се направи, ние го правим - за ангажименти за лични предпазни средства. Когато синдикатите започнат да искат или заплати и увеличение, или някаква сума, винаги започват с техниката, винаги се намират други аргументи", заяви инж. Евгени Стайков, изпълнителен директор на "Мини Марица Изток".

"Синдикатите поставиха искания за плащане на допълни възнаграждения в размер на 1000 лв. чиста сума на работещ в предприятието, което прави общ разход на дружеството в размер от 9 млн. лв. При положение, че печалбата за миналата година на "Мини Марица Изток" е 19 млн., това е почти половината от печалбата, която да бъде разпределена допълнително на работещите в предприятието. Няма практика нито в държавния, нито в частния сектор печалбата в края на годината да се разпределят като допълнителни бонуси, въпреки това ние направихме предложение, за да опитаме да предотвратим стачката, но за съжаление това предложение не беше прието - ние предложихме 15% от печалбата - около 2 млн. лв.", заяви в "Денят започва" заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови