Природният газ ще поевтинее с поне 10 на сто, прогнозираха от "Булгаргаз"

OFFNews 22 декември 2015 в 14:09 2939 0

Природният газ ще поевтинее от началото на април 2016 г. с още поне 10 на сто, прогнозира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов. На открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по-рано днес той обяви, че държавното газово дружество предлага цената на природния газ да се понижи за първото тримесечие на 2016 г. с 2.32 на сто.

Очакваме съществено намаление в цената на газа за второто тримесечие, каза Петьо Иванов в отговор на въпрос как ще се отрази поевтиняването на суровия петрол на международните пазари върху цените на синьото гориво у нас. Според него влияние ще окаже и газохранилището в Чирен, което по това време на годината вече няма да е ценообразуващ фактор.

В отговор на въпрос ще бъде ли достатъчно намалението в цената на природния газ от началото на април 2016 г., така че да се отрази в цената на парното, Петьо Иванов каза: "Със сигурност". В отговор на други журналистически въпроси за прогнозираното оттогава поевтиняване, изпълнителният директор на "Булгаргаз" каза, че "Ще е минимум с 10 на сто".

Задълженията на топлофикационните дружества към "Булгаргаз" в момента са около 240 млн. лева, от които основната част - 178 млн. лева, са на "Топлофикация София", посочи Иванов. По думите му дружествата се разплащат редовно и се очаква към края на годината задълженията им да намалеят.

В момента газовото дружество разполага с достатъчно средства и няма ликвидни проблеми, редовно плаща за доставките на природен газ в страната към "Газпром" и очаква да излезе с реална печалба в края на годината, макар и малка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews