Президентът ще говори за още газ от Гърция от терминал, който ще е готов през 2023 г.

OFFNews 27 август 2022 в 12:23 3335 6

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Румен Радев

Президентът ще проведе среща за възможностите за увеличаване на количествата природен газ, които България ще внася през Гърция. Това съобщиха от президентската администрацията.  

В прессъобщението се казва, че на 29 август, понеделник, от 11.30 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“. "Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис", пише още в него.


В разговора ще участват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Това, което от президентството не споменават е, че голяма част газовия бизнес на „Copelouzos Group“ в Гърция се развива през компанията PROMETHEUS GAS S.A. 50% от собствеността на която принадлежи на руския държавен монополист "Газпромекспорт". 

Строителството на терминала за разтоварване на втечнен газ, транспортиран с кораби, в град Александруполис започна едва през май тази година и се планира да бъде готов едва в края на 2023 година. Така, че в сегашната кризисна ситуация практически не е възможно "увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис", тъй като той не е готов.

България притежава 20% от акциите на терминала, чрез държавната компания „Булгартрансгаз“, койти планира да внася от там 500 млн. куб. м годишно. Дружеството резервира такъв капацитет за период от 10 години. Капацитетът за регазификация на съоръжението е 5.5 млрд. куб. м на година.

В проекта участват също с по 20-процентен дял кипърският оператор на танкери
"ГазЛог" (GasLog Cyprus Investments Ltd), гръцките държавни газови компании ДЕПА (DEPA)
и ДЕСФА (DESFA) и фамилията Копелузу, която е инициатор на проекта.

От бъдещото съоръжение край Александруполис, което се очаква да бъде готова до края на 2023 г., пък държавния доставчик "Булгаргаз" планира да внася 500 млн. куб. м годишно. Дружеството резервира такъв капацитет за период от 10 години.

В понеделник гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се споразумя за внос на втечнен природен газ от Катар, който да се транзитира и към други европейски страни.

Гърция може да приеме доставките на втечнен газ на остров Ревитуза, където се намира терминалът за съхранение и обработка на горивото, уточни енергийният министър Костас Скрекас след посещението. Гръцките медии команираха, че България има споразумение с Атина при необходимост да се транспортира газ от Ревитуза до българската енергийна система, докато бъде готов терминала при Александруполис. 

По предварителна информация Катар проявява интерес да използва пристанище Александруполис , като горивото може да се изпраща до балканските страни по действащите газопроводи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

27.08 2022 в 17:42

По отношение наказанията за национално предателство, аз имам старомодни разбирания.

2099

5

Mateevk

27.08 2022 в 13:18

Абе не стана ли ясно, че само газът на Газпром е газ като газ? Ние само него си любим и тачим! Дано Путни ни прости прегрешенията и ни пусне газа! Е, може и ние малко да покажем жест на добра воля, като примерно върнем 100-200 дипломати на Русия обратно и още намалим и без това нулевата ни военна помощ за Украйна!

12073

4

IvanofRumen

27.08 2022 в 13:11

(п)РеZидента само ще говори за още газ от Гърция, в крайна сметка газ ще има от Рашистката федерация. Кофти дни за България, но се надявам за справедливост и националните предатели един ден, когато има прокуратура да са в затвора.

6386

3

Zlatko

27.08 2022 в 13:10

Тоя съвсем се самозабрави! Такъв тип срещи и разговори не са в правомощията и задълженията на министър председател и министри, не на БГ президента.
Явно Румбата моно завижда и се възхищава на Путя. Сигурно той е накарал уучиндолския, да излае гениялната си идея за референдум вчера…..

2550

2

alfakentavur

27.08 2022 в 13:06

Е няма нужда. Ако Радев има правителство - ясно е, че и на този терминал "няма да има слотове".

9347

1

Анализи

27.08 2022 в 12:29

Искам да видя цената на Газпром, Радев.