Правителството съживява икономиката с 28 млрд. лв. до 2016 г.

OFFNews 04 февруари 2014 в 15:47 2748 7

Близо 28 млрд. лв. ще бъдат инжектирани в икономиката до 2016 година, предвиждат разчетите на Министерството на финансите.

Разчетите са представени от премиера Пламен Орешарски по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. Темата на заседанието беше по темата за финансирането на проекти от ЕС.

"Според предварителните разчети на Министерството на финансите, разполагаемият ресурс за изпълнение на политики и мерки, насочени към растеж и развитие на социално-икономическата система в тригодишния период 2014-2016 г., възлиза на близо 28 милиарда лева, или над 10% от прогнозния БВП за периода. Тук са включени индикативно планираните средства от държавния бюджет (по средносрочната бюджетна прогноза), както и средствата от ЕС, в т.ч. неразплатените за програмния период 2007-2013 г. и разполагаемите за новия програмен период 2014-2020 г.", се казва в доклада на премиера. 

В докада на Орешарски се казва още: 

Правителството се стреми да противодейства на основните предизвикателства пред българската икономика, свързани както с преодоляване на негативните ефекти от глобалната икономическа и финансова криза, така и с преодоляване на натрупани социални дефицити и постигането на по-висока конкурентоспособност на българската икономика. Също така, целите ни са насочени към преодоляване на съществени структурни проблеми, като застаряването на работната сила, недоброто приспособяване на образованието и професионалното обучение към изискванията на пазара на труда (по специално уменията, свързани с новите технологии), изоставането в областта на науката и иновациите, нуждата от доизграждане и развитие на инфраструктурата, небалансираното развитие на всички райони на страната и неефективното функциониране на публичните институции в услуга на гражданите и бизнеса, които ограничават възможностите за устойчив растеж.

В доклада си Орешарски определя като заплаха върху националната сигурност "цялостната социално икономическа обстановка в страната,формирана в последните няколко години". "Години, в които началната икономическа рецесия прерасна в депресия, висока безработица, растящо неравенство и катастрофален спад на доверие в институциите, което градихме с променлив успех през целия период на прехода. Това е предизвикателство, което изисква целенасочени усилия за възстановяване на инвестиционната активност, защото инвестициите са утрешният растеж", заявил пред членовете на КСНС премиерът.

Вицепремиерът Зинаида Златанова, която също изнесе доклад, информирала, че през 2013 година 272 млн. евро са били в риск за неусвояване, но във втората половина на 2013 г. потенциалните загуби са сведени до 35 млн. евро. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки