Правителственият комплекс все още е на книга, но никой не иска да върне 84 млн. лв., платени авансово

OFFNews 30 юни 2023 в 19:09 4655 1

Богданов

Снимка БГНЕС

Богдан Богданов

Правителственият комплекс, който трябваше да бъде построен на територията на "София Тех Парк" и за който бяха отпуснати 84 млн. лв., носи само вреди на държавата. Засега единственото, което се е направено, е идейният проект от 2021 г.

Това обяви министърът на икономиката Богдан Богданов пред бТВ.

"Въпросът е защо парите не са върнати на Държавната консолидационна компания и съответно в Българската банка за развитие. Към днешна дата ДКК продължава да понася огромни щети, защото това е кредит", уточни министърът.

"Имаме един значителен държавен ресурс в ДКК. Бяха индикирани много проблеми още преди 2 г. Бяха сигнализирани конкретните институции, имаше доклади. Имаме един значителен държавен ресурс, който е изхарчен без обществени поръчки", изтъкна министърът.

Преди две години тогавашният служебен министър на икономиката Кирил Петков обяви, че проектът трябва да бъде спрян. И допълни, че чака да му кажат колко е най-малката щета, която държавата може да плати, за да излезе от този договор и да прекрати цялата тази сага, "да вземем терена, да го върнем отчасти обратно на "София Тех Парк" и да търсим комплекси и инвеститори".

Малко преди парламентарните избори на 4 април 2021 г. стана ясно, че ДКК и "София тех парк" са подали искане до Столичната община за изготвяне на нов устройствен план. А главният архитект на София Здравко Здравков нарежда да се издаде нов ПУП, който по-късно одобрява.

Петков определи проекта като "поредното безумие".

"В средата на COVID кризата да давате някакви милиони, за да строите държавна сграда, която да е 90 000 кв. м, това съм го виждал само на едно място – в Дубай и в арабските страни, където има толкова много пари от петрол, че се чудят какво да ги правят и министерствата са им небостъргачи", каза тогава той.

Всъщност идеята за въпросния комплекс е на кабинета "Станишев" и датира от 2008 г. Минават години без нищо да се случи.

Сега Богдан Богданов обясни, че не е направена обществена поръчка за строителството на комплекса, но въпреки това държавата е платила авансово на избраната за дейността фирма 84 млн. лв. От думите не стана ясно за коя компания става дума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки