Плащането с bitcoins напуска виртуалното пространство, вече е на етикетите

OFFNews 04 февруари 2014 в 16:16 4998 2

С биткойни вече може да се плаща не само в интернет, а и в магазините.

Снимка BBC

С биткойни вече може да се плаща не само в интернет, а и в магазините. Засега само в Лондон.

Етикети с цени във виртуалната валута биткойн (bitcoin), които автоматично се актуализират според промените в курса, бяха показани в Източен Лондон.

Бит-етикетите (Bittags) използват безжична интернет връзка и на всяка минута актуализират цената на стоката, проверявайки стойността на биткоините в мрежата.

Създателят на етикетите се надява те да улеснят търговците, отблъсквани от плаващата стойност на биткоините, и те да навляват по-широко в практиката.

Как работят биткоините

Bitcoin е нов вид валута - нещо като виртуални жетони, които имат стойност просто защото много хора вярват в това и защото количеството им е ограничено. Децентрализирана е и независима от банки и правителства.

Всеки биткойн има свой уникален виртуален регистрационен номер, генериран в сложен процес ("mining" или добив, миньорство), който изисква решаване на трудна математическа задача с помощта на компютър. Нейното решение е 64-цифрено. Всеки път, когато някой реши задачата, получава като награда определено количество биткоини. Тази изчислителна мощ от своя страна е нужна за функционирането на системата.

За да получат биткоини, потребителите трябва да имат и биткойн адрес, който служи за виртуална пощенска кутия. За тези адреси няма официален регистър и така анонимността на собствениците е гарантирана.

Биткоините имат и почитатели, и критици. Една от основните критики е, че се използват за анонимна търговия с наркотици онлайн.

Междувременно новата валута става все по-популярна, но в реалния свят липсва инфраструктура за употребата им заради честите промени в курса.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки