Петкова: Скоро ще имаме едно от най-модерните газови хранилища

OFFNews 20 октомври 2015 в 19:41 2026 0

Снимка БГНЕС

Съвсем скоро България ще има едно от най-модерните и добре развити газови хранилища. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на церемонията, с която беше поставено началото на разширяването на газовото хранилище в Чирен.

Разширяването на газохранилището започна с пробиване на нов сондаж, който ще позволи нагнетяването на по-големи количества природен газ през лятото, когато цените са по-ниски.

Днешният ден е важен, защото слагаме началото на модернизация на подземното газово хранилище в Чирен – обект с изключително важно стратегическо значение за енергийната сигурност на страната, посочи Петкова.

Двата нови сондажа ще повишат възможностите за добив – от около 4 млн. куб. метра на ден до малко над 5 млн. куб. метра на ден, а стойността на двата сондажа е за около 5 млн. евро.

Предвижда се първият сондаж да бъде въведен до края на зимния сезон, а вторият сондаж ще започне през март 2016 г.

В момента се нагнетяват около 430 млн. куб. метра природен газ, които могат да се извлекат и използват през зимния период. Очаква се, че до края на сезона за нагнетяване - края на октомври, в газохранилището да има 460 млн. куб. метра, от възможни 550 млн., обясниха от „Булгартрансгаз“.

Дружеството планира в следващите години да реализира още десет нови сондажа, с което обемът на съоръжението да нарасне до 1 млрд. куб. м.

За разширяване на капацитета на газохранилището, трябва да се извършат определени дейности, първа от които е 3D сеизмика, оябсни Петкова. 

Тя допълни, че "Булгартрансгаз" е кандидатствал за получаване на грант от ЕК, който се предполага, че ще бъде в размер на 3,9 млн. евро, като общата стойност на процедурата е 7,8 млн. евро.

След като получим средствата, предстои извършване на процеса, и за да стане разширението факт, трябва да са налице 10 експлоатационни сондажа, уточни енергийният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови