Откриват модернизирания газопровод за Турция

Синьо гориво ще тече към нас от южната ни съседка

OFFNews 03 август 2018 в 07:58 2311 0

Енергийният министър Теменужка Петкова ще открие модернизирания транзитен газопровод за Турция. "Булгартрансгаз" ще въведе в експлоатация разширението на връзката за южната ни съседка.

Изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се реализира с цел повишаване на сигурността и капацитета на съществуващата транзитна газопреносна мрежа. 

След разширяването на газопровода ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14
млрд. куб. м на 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се пренася синьо гориво и в обратна посока - от Турция към България. 

Дейностите са част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на газопреносната система, определена като проект от общ интерес за Европейската комисия. 

В средата на юни т.г. премиерът Бойко Борисов, който участва в церемонията по откриването на газопровода TANAP в град Ескишехир от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, заяви: С откриването днес на ТАНАП и интерконекторите ние намерихме начин да докараме азерския газ". Проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция, допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша