Оптимистични прогнози на форума в Давос

Лъчезар Вълев 28 януари 2012 в 18:05 1988 0

Оптимизъм по време на срещата на СИФ в Давос
Оптимизъм по време на срещата на СИФ в Давос

Въпреки зачестилото през последните седмици понижаване на кредитни рейтинги, от 42-ото издание на Световния икономически форум в Давос идват оптимистични прогнози за ситуацията в еврозоната. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви на форума , че финансовите пазари преувеличават риска по суверенните дългове. По думите му еврозоната е успяла да избегне кредитен крах и загубата на ликвидност.

Драги подчерта, че дълговата криза в еврозоната ще продължи още известно време да обременява икономиките на страните членки. По думите му обаче има известно възстановяване в междубанковата търговия от декември и подобряване на капиталовата основа. По време на форума висши представители на МВФ и САЩ предупредиха лидерите от ЕС да засилят защитите си срещу кризата. Американският финансов министър Тимъти Гайтнър призова еврозоната да засили запасите от пари за спасителни фондове и да предпази Италия и Испания от заплахата за разгром на пазарите. Директорът на МВФ, Кристин Лагард, прикани Гърция и нейните кредитори да сключат споразумение по съкращаване на дълговата тежест на страната. Оптимизмът от срещата започна още вчера, когато еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен обяви, че очакваното споразумение между Гърция и частните й кредитори за опрощаване на част от дълга й ще бъде факт утре или в неделя. Президентът на Бразилия Дилма Русеф пък пренебрегна Давос и предпочете да присъства на антикапиталистическия Световен социален форум в бразилския град Порту Алегре. В реч по време на срещата тя разкритикува мерките за икономии в Европа и призова правителствата да се вслушат в протестиращите по улиците. На фона на оптимистичните прогнози за състоянието на икономиката в Еврозоната, три полуголи и разярени украински демонстрантки бяха задържани, след като се опитаха да проникнат в конгресния център в Давос. Целта на акцията на момичетата от движението "ФЕМЕН" бе да привлекат вниманието на световните лидери към проблемите на бедните хора. В швейцарския курортен град имаше и протест на активисти от движението "Окупирай", което сложи начало на демонстрациите на Уолстрийт. Малка група протестиращи се бяха настанили в изградени от лед и сняг къщи с призив за повече помощ за нуждаещите се.

Световният икономически форум е международна неправителствена организация със седалище в Женева, Швейцария. Създадена през 1971 г. от професора по икономика Клаус Шваб, организацията e най-популярна със свикваните ежегодно в Давос, планински курорт в Граубюнден, Алпите, срещи на бизнес и световни политически лидери, интелектуалци и журналисти. Традиционно форумът се провежда в края на януари или началото на февруари. На форума се дискутират най-основните световни теми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки