Обилните валежи, а не язовирите предизвикали потопа в Мизия

OFFNews 15 май 2015 в 17:28 3631 2

Снимка БГНЕС/Архив

Огромното количество валежи са предизвикали бедствието в Мизия, а не лошото управление на язовирите във Врачанско. Между 60 и 80 млн. куб. м. вода е преминала през района. Учените твърдят също така, че такова бедствие би могло да се случи веднъж на 1000 години. 

Това е окончателното становище на съдебно-техническата експертиза за унищожителното наводнение от миналия август, която изцяло прехвърля вината върху природната стихия. 

В документа от 200 страници се твърди, че валежите, в комбинация с преовлажнена почва и ниското надморско равнище на града са довели до преминаване на огромно количество вода през града.

Проверката установила все пак, че съоръженията са в лошо състояние, а контролът занижен. Има допуснати грешки и от страна на местните власти. 

„Това, което са могли да направят властите, е да предприемат евакуация в светлата част на деня, а не да се прави спасителна операция в периода 11-5 часа в нощта - говорим за правомощия на кмет на община, говорим за правомощия на областна управа, те са догонвали събитията, вместо да ги изпреварят”, коментира Владимир Сираков от Районна прокуратура - Оряхово.

Предстои Окръжната прокуратура във Враца да установи има ли виновни длъжностни лица за бедствието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки