Няма вече мораториум: Ще поскъпнат ли токът и парното?

OFFNews 01 април 2022 в 07:27 1681 1

Снимка Pexels

От днес вече няма мораториум върху цените на тока, парното и водата за битовите потребители.

Електроразпределителните и топлофикационните дружества трябва да внесат в Комисията за енергийно и водно регулиране прогнозните си цени. С мораториума цените на ток, парно и вода бяха замразени за срок от три месеца.

Председателят на енергийната комисия в НС Радослав Рибарски е убеден, че няма да има шоково поскъпване на електроносителите, след отпадането на мораториума.

"Мисля, че мораториумът си изпълни целите. Битовите потребители не получиха по-високи сметки за ток и топлинна енергия. Това беше целта. Индикациите на КЕВР са, че няма да има шоково поскъпване. Оттук нататък регулаторът влиза във функцията да определя цените за битови потребители, за природен газ ще излезе решението. Ситуацията е нормална, няма нищо необичайно", заяви Рибарски.

Преди ден темата с цените на тока и парното бе коментирана и от премиера Кирил Петков.

Той заяви, че цената на тока няма да се повиши след отпадането на мораториума. Според него, за да се овладее енергийният ценови шок Европейският съюз трябва да играе на световните пазари като един купувач. Според Петков в момента цяла Европа е жертва на сценарий, замислен още през лятото на миналата година.

"Започва се още от лятото, когато газовите хранилища в Европа бяха източени от Путин. Това е истината. Цената на тока се определя от най-скъпия производител. Той определя цената за цяла Европа. Това е много добре планирана атака от страна на руския президент. Преди да започне войната, той вдига цената на тока и цената на газа главоломно в цяла Европа. Докато цените на тока и цените на газа на световните пазари са там, където са, за съжаление, всички цени растат", посочи министър-председателят.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки