Не търгуваме с териториите си! Киев отговори на предложението на бразилския президент

OFFNews 07 април 2023 в 14:21 2397 3

Инасио Лула да Силва
Бразилският президент.

Украйна не търгува с териториите си. Това написа във фейсбук говорителят на украинското външно министерство Олег Миколенко по повод предложението на бразилския президент Инасио Лула да Силва Киев да даде на Русия Крим, за да прекрати войната.

"Украйна оценява усилията на бразилския президент за намиране на решение за прекратяване на руската агресия. В същото време трябва да сме наясно: Украйна не търгува с териториите си. Няма правна, политическа или морална причина, поради която да отстъпим дори и сантиметър украинска земя", подчерта Николенко.

Той подчерта, че украинската позиция остава непроменена - всички посреднически усилия за възстановяване на мира трябва да се основават на зачитане на суверенитета на Украйна и пълно възстановяване на териториалната ѝ цялост в съответствие с принципите на Устава на ООН.

На 6 април бразилският президент Инасио Лула да Силва предложи да се даде Крим на Русия, за да се сложи край на войната. Според него, ако Украйна се съгласи да отстъпи полуострова, войната ще приключи.

"Може би ще обсъдим Крим. Зеленски също не може да иска всичко. Светът се нуждае от мир. Трябва да намерим решение", заяви бразилският президент.

Бразилия е партньор на Русия в БРИКС, но страната обяви, че ще изпълни задълженията си, произтичащи от Римския статут и издадената от Международен съд в Хага заповед и е готова да арестува президента на Русия Владимир Путин.

Така Бразилия стана втората страна от БРИКС след Република Южна Африка, която обяви, че ще изпълни заповедта от Хага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

07.04 2023 в 17:38

Е, да - не може Зеленски да иска всичко. Той може да иска само това, което е признато от света като Украйна към 1991 г. Това е принципът, а покрай него естествено могат да се водят преговори, но не и за нарушаването му, а за начина на прокарването му в условията на руска агресия и анексиране на украински територии. Това е задачата, всичко друго води до разрушаване на целия международен ред във вида, в който го познаваме - несъвършен определено, но все пак ред.

15914

2

поп Дръвчо

07.04 2023 в 15:45

Това недоносче БРИКС нема-нема и изпълзи отнякъде.

Основните му съставки (Китай и Индия (общо над 95% от населението и БВП на БРИКС) не могат да се дишат, имат териториални спорове (понякога въоръжено спорят) и са регионални съперници за всичко.

В тая схема тип "орел, рак и щука" Русия, Бразилия и ЮАР са за масовка. Китайците отдавна зарязаха тази недоклатена идея, индийците никога не са били вътре, ама по някаква причина Русия я пробутва под път и над път. Бразилия я споменава с половин уста само когато има ляво правителство, а там правителството се сменя (това не е Русия).

2550

1

alfakentavur

07.04 2023 в 14:39

Не знам по каква логика Бразилия ще дава съвети какво да прави Украйна с територията си. Украйна дава ли съвет на Бразилия да върне Амазонка и поречието й на индианците?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки