Националните приоритети в икономиката: 100 пречки за бизнеса отпадат за 100 дни

Мая Младенова 13 декември 2021 в 09:43 1869 0

Снимка Pixabay

Изграждане на икономика на висока добавена стойност чрез стимулиране на иновации, развитие на човешкия капитал, високоплатени работни места, развита бизнес среда, подобрено управление на държавните предприятия и нулева търпимост към корупцията - това са националните цели в сферата на икономиката, записани в коалиционното споразумение на ПП, БСП, ИТН и ДБ. То бе публикувано официално, след като и четирите политически формации го подписаха в края на миналата седмица.

Споразумението предвижда всички дружества с държавно участие да имат прозрачна дейност, като регулярно публикуват резултатите си и се измерва техният социален ефект. Управителните им органи да бъдат излъчвани след прозрачни публични процедури, е записано още в споразумението, изготвено на база проведените преговори между формациите на експертно и политическо ниво.

Четирите партии се споразумяха и за по-голяма прозрачност при разходването на европейски средства, вкл. чрез умна система в помощ на бизнеса за европейско финансиране.

За бизнеса следва да бъдат облекчени регистрационни и лицензионни режими и пречки за бизнеса, а административната тежест за малките и средни фирми да се намали чувствително.

Документът предвижда създаване на организационна култура за стимулиране на превенцията на нарушения от страна на администрацията спрямо
гражданите и бизнеса, в допълнение на съществуващите последващи механизми за санкциониране.

Партиите се споразумяха да работят за обслужване на едно гише и разширяване на електронните услуги.

След консултации с бизнеса ще започне предложената от ДБ инициатива за премахване на 100 пречки за бизнеса за 100 дни.

Ще бъде въведено мълчаливо съгласие. За това, както и за повечето предложения в раздел "икономика", няма посочени срокове. Цялото споразумение обаче е изготвено с 4-годишен хоризонт.

По темата с овладяване на здравната криза и осигуряване на възможност за бизнеса да работи в условията на пандемия партиите са се споразумели ограничителните мерки да отпаднат възможно най-бързо "чрез повишени нива на ваксинация и изграден имунитет". Не се предвижда ваксинация по сектори - така, както направиха други държави.

Акцент е поставен върху насърчаване на иновациите и подкрепа за малкия и среден бизнес и стартиращите компании. За тази цел новото Министерство на иновациите и растежа ще координира дейността на Българската банка за развитие, Фонда за иновации, Фонда на фондовете, Европейските фондове за
конкурентоспособност, Националния план за възстановяване и устойчивост в частта икономика и Българска агенция за експортно застраховане. Ще бъде изготвена стратегия с фокус върху новостартиращи компании с високо ниво на иновации и експортен потенциал. Двете министерства (МИ и МИР) се ангажират с точни и ясни годишни показатели за ефективност, които отчитат и пред НС.

По темата с образованието е записано, че то трябва да следва нуждите на работодателите, а бизнесът да бъде стимулиран да прави стажантски
програми и практики за студенти и ученици от професионални училища.

Предвижда се създаване на ново гъвкаво дружество в Търговския закон, отговарящо на нуждите на стартиращи и иновативни компании.

Цялото споразумение можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews