Може да отрежат колекторските фирми от изкупуване на бързи кредити

Нели Чолашка 02 юли 2014 в 18:21 8051 3

Колекторските фирми, които изкупуват кредити и дългове от банки и фирми, може да останат без възможност да изкупуват т. нар. бързи кредити.

Това ще стане, ако бъде приет новият Закон за небанковите финансови институции, предоставящи кредити на потребители, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Румен Гечев от БСП.

Законопроектът беше гласуван днес на първо четене от представителите на БСП и ДПС в парламентарната икономическа комисия, след като набързо мина миналата седмица и през бюджетната комисия.

Сега масово банките и фирмите за бързи кредити продават лошите си кредити на колекторски фирми, които от своя страна събират парите от длъжника.

Проектозаконът обаче трудно ще мине в зала, защото от ГЕРБ са против, а без тях ДПС и БСП нямат кворум ("Атака" пак напусна парламента малко преди той да приключи работа).

Цецка Цачева предупреди днес, че ГЕРБ няма да допусне приемането на нито един закон, по който няма консенсус. Депутатите от ГЕРБ в икономическата комисия поискаха днес проектът да отпадне от дневния ред на заседанието, защото няма да бъде приет така или иначе в пленарна зала, но БСП и ДПС отхвърлиха това предложение. Депутатите на ГЕРБ пък напуснаха заседанието.

Проектът на Цонев и Гечев предвижда фирмите, отпускащи бързи кредити, да минат на лицензионен режим и да бъдат контролирани от Комисията за финансов надзор. Досега бяха на регистрационен режим към БНБ.

Изисква се минимален капитал от 1 млн. лв., за да получат лиценз, както и да са АД (акционерно дружество).

От Асоциацията на небанковите институции обявиха, че са против факта, че се пише закон специално за тях, а другите небанкови институции - инвестиционните посредници, фирмите за предоставяне на лизинги и др., остават на регистрационен режим към БНБ.

От Асоциацията на колекторските агенции поискаха промяна на чл. 6, ал 3, съгласно който небанковите финансови институции могат да прехвърлят кредити само на друга лицензирана небанкова финансова институция или банка.

Това е нелогично, след като банките могат да прехвърлят вземания на когото си поискат, уточниха от асоциацията.

Те настояват да преминат също на лицензионен режим към КФН, ако се приеме този закон, за да могат да изкупуват и бързо кредити.

Преди три месеца парламентът прие промени в Закона за потребителския кредит, с които постави таван на лихвите от около 50% (5 пъти законовият лихвен процент), което беше мярка срещу злоупотребите по отпускане на бързите кредити.

Коментарът по този казус на икономиста Владимир Каролев може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика