МФ залага 10 милиарда нов дълг за 2022 г., харчи ги за социални плащания и за бизнеса

OFFNews 03 декември 2021 в 14:47 1075 0

В проекта за бюджет за 2022 г. е планиран лимит от 10 милиарда лева за нов държавен дълг, информира Министерството на финансите.

Те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг и финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяване на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България, уточняват от МФ.

Оттам уточняват, че през периода януари-ноември 2021 г. са проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), чрез които е обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 млрд. лв., което представлява изпълнение от 84,4 % от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лв.

През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари. През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг, пишат оттам.

В изпълнение на изискванията на Закона за публичните финанси Министерството на финансите ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови