КТ ''Подкрепа'' иска отлагане на либерализацията на цените на тока поне с година

OFFNews 20 март 2024 в 12:11 1192 0

Електричество

Снимка БГНЕС

Синдикатът поиска и гаранции, че компенсации за потребителите са финансово обезпечени.

КТ "Подкрепа" настоява либерализацията на цените на тока за битовите потребители да бъде отложена поне с една година заради високата инфлация и равнището на доходите спрямо необходимата издръжка на живот.

Оттам настояват и за ясен механизъм за определяне на цената за всички битови потребители и начина на компенсиране на битовите потребители за преходния период между регулирани цени и борсови цени на електроенергията, който да защити максимално потребителите от чувствителен скок в цената.

Синдикатът поиска и гаранции, че такива компенсации са финансово обезпечени.

Те акцентират и че трябва да бъде премахнат автоматичният механизъм за увеличение на цената на електроенергията на база инфлация, който е в интерес единствено на доставчиците, но не и на потребителите.

Позицията си синдикатът разпространи в позиция до медиите.

Нормативната уредба не гарантира прозрачност, предсказуемост и сигурност за потребителите - каква ще е цената на електроенергията за преходния период. Нормативната база регламентира ред и условия, които не създават достатъчна защита от прекомерно увеличение на цените на електроенергията за бита, като това ще се извършва с акт на МС или със Закона за ДБ. Вероятно цената на тока за бита се поставя в пряка зависимост от възможностите на бюджета и на Фонда „Сигурност на електроенергийните системи“. Многото „може“ в ЗЕ предполагат, че защитата на битовите потребители може да се окаже неефикасна, посочват от КТ "Подкрепа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки