Яйцата няма да поскъпват още до Великден, уверяват птицевъди

OFFNews 07 март 2023 в 09:29 1214 0

Великденски яйца

Снимка Pixabay

Великденски яйца

Няма да има промяна в цената на яйцата преди Великден, увери в сутрешния блок на БНТ председателят на съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

"Не виждам никаква предпоставка цените да скачат, още повече, че някои от компонентите, формиращи себестойността, падат. Търсенето е балансирано в ЕС и само някой сериозен форсмажор може да промени това", добави той.

За празника се очаква внос на яйца с бели черупки от Полша и други европейски страни, тъй като в България производството на яйца с бели черупки не е голямо. 

Гълъбов цитира данни на Евростат, според които цената на яйцата от производител в България в момента е най-ниската в ЕС - 28 ст. без ДДС.

"Действително ръстът в последната година е огромен, но той последва ръста на всички останали компоненти, които формират цената. Тя се влияе и от повишеното търсене, тъй като птичия грип оказа влияние и доведе до дефицит. Затова и цената скочи по-бързо от тази на останалите хранителни продукти", обясни той.

От 28 ст. от производител цената на яйцето за потребителя скача на 50 стотинки, посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители". Според него цената на яйцата не се регулира изцяло от пазарните принципи.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков