Хиновски: Северозападна България има огромни залежи на шистов газ

OFFNews 10 май 2022 в 08:30 2574 1

Снимка БТА/Архив

В Северозападна България има огромни залежи на шистов газ в размер на 480 милиарда кубични метра, заяви по Nova председателят на Българския енергиен и минен холдинг Иван Хиновски. 

Бившият депутат от "Има такъв народ" обясни, че геоложки доклад на американска компания, поръчан 2007-2008 г., показва наличието на големи залежи на шистов газ в Северозападна България, както и в района на Чирен. Иван Хиновски категорично подкрепя отварянето на държавния резерв на горивата.

"Най-ниските прогнози са за 12 млрд. кубични метра, през 154 млрд. до 480-500 милиарда, сочат прогнозите на залежите. Това са кухини, пълни с газ, както и почви, пълни с газ, който трябва да бъде извлечен. От 2011 г. ги има тези резултати, но те са скрити, защото притесняват енергийните лобита. Беше наложен мораториум, въпреки, че енергийните министри тогава бяха против", каза Иван Хиновски.

Той призова да бъде отменен мораториума, който спира всички проучвания.

"Тези проучвания сме ги поръчали ние. Те са започнали през 2007-2008 година и са приключили през 2011 година. Те показват, че в Етрополската формация, Северозападна България, има залежи на газ. Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Лично аз смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – "Газпром" - защото той е много притеснен от тези цифри", подчерта енергийният експерт.

Хиновски е на мнение, че протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от Етрополската формация. "Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните. Вече в добива на шистов газ не се използват химикали, което беше основното притеснение. Никакви химикали не се използват. Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите", каза Иван Хиновски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8959

2

Станчо Панса

10.05 2022 в 11:47

Проблема не е само в химикалите, а и в освобождаването на метан при фракинга, който директно се смесва с подпочвените води или излиза директно на повърхността. Гледайте Gasland, за да видите как е унищожена природата и живота на хората, живеещи в райони, в които се добива газ чрез фракинг.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки