Готвят "Топлофикация - София" за концесия

Връща 500 млн. на БЕХ за 20 г., концесионерът ще дава 200 млн. наведнъж

Юлиана Ончева 03 декември 2015 в 05:57 5646 2

Снимка БГНЕС архив

"Топлофикация - София" ще изплати 503 171 093, 34 лева на Българския енергиен холдинг за 20 години. Това предвижда споразумение за разсрочване на дълга на дружеството към БЕХ, което трябва да бъде одобрено днес от Столичния общински съвет. 

Холдингът претендира за още 50 млн. лв., които "Топлофикация" не признава. Ако общинското дружество бъде отдадено на концесия, концесионерът ще трябва да плати еднократно 200 млн. лева. Това предвижда доклад, одобрен вчера от стопанската комисия в СОС. 

Споразумението предвижда  5 години гратисен период, през който ще се плащат само лихвите по дълга в размер на 1,362 млн. месечно. Лихвата пък е 3,25%, обясни шефът на "Топлофикация - София" Георги Беловски пред съветниците в комисията. След този срок годишната вноска по главницата е 33.544 млн. лв. 

"Топлофикация - София" се задължава също така да учреди особен залог в полза на БЕХ в размер на 40 млн. лв. вземания от НЕК, предварителното погасяване на дълга е без санкции. 

Отдаването на концесия на топлофикация за първи път влиза в официален документ, проекторешението предвижда кметът на Столичната община да информира БЕХ "относно етапа на подготовка на процедурата за предоставяне на концесия" на топлофикацията. 

Споразумението е добро, коментира общинският съветник от РБ и бивш министър на енергетиката Трайчо Трайков на заседанието на комисията. Проектът бе одобрен единодушно. 

"Топлофикация - София" не успя да спаси свои 80 млн. лева депозит във фалиралата КТБ. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews