ГЕРБ пак вкара в парламента спорния Закон за концесиите

OFFNews 01 юни 2017 в 15:33 5548 1

Вносител е шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Законът за концесиите отново влезе в дневния ред на парламента. Законът е вкаран за разглеждане и вече е минал през правна комисия, като леките редакции, които са му наложени, вече са одобрени от основната - Правна комисия.  

Още в първите дни, след като стана президент Румен Радев наложи вето на закона с мотива, че "законът въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес". 

Спорният закон премахва тавана за продължителност на концесиите от 35 г. Мотивът на ГЕРБ да вкара бързо закона е, че с него се приемат задължителни директиви на Европейския съюз. 

В новия вариант има само леки промени, като най-спорната за тавана на концесиите се променя. Като максимална продължителност за държавните концесии е заложен срок 35 години, но остава и вариант за удължаване чрез понятието "максимален срок", определян от възложителя на концесията. Решението затова обаче ще трябва задължително да се взема от Народното събрание.

Предвижда се още държавата задължително да се включи в управлението на публично-частни дружества, изпълняващи концесия.

В същото време се забраняват разпоредителни действия от страна на такива дружества с имоти, които държавата им е предоставила.

Променен е и текстът, засягащ парите, които концесионерът при определени случаи изплаща на възложителя на концесията. В предния вариант възнаграждението бе само възможност, а сега става задължително.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!