Газопроводът Eastring ще захранва газовия хъб край Варна

OFFNews 09 юни 2016 в 15:41 4391 1

Българският газов хъб ще се захранва от газопровода Eastring, съобщи Mediapool. 

Проектът за газопровода Eastring започна след спирането на проекта "Южен поток".

Eastring е проект за свързване на газопреносните системи на Словакия, Чехия, Украйна, Унгария, Румъния и България. 

Целта му е да транспортира газ от Западна Европа към Балканите и да предоставя алтернативни доставки на газ от Русия, ТАНАП, Каспийско море, от Иран, Ирак, Египет, Израел и Кипър към Централна, Южна и Западна Европа.

Очаква се проектът да стартира на 31 декември 2019 г., като прогнозната му стойност е 2,06 млрд. евро. 

"Булгартрансгаз" подписа днес меморандум с газопреносния оператор на Словакия Eustream за сътрудничество при проучването на възможностите за изграждане на проекта Eastring на териториите на двете държави. 

На подписването на Меморандума присъстваха министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на икономиката на Словакия Петер Зига.

Предвидено е, че страните ще работят съвместно за включването на проекта в списъка на проекти от общ интерес на Европейската комисия.

Проектът Eastring е изцяло в съответствие с принципите на Европейския енергиен съюз, насочени към диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ. Проектът е логична стъпка към създаването на регионален газов хъб, подчерта Зига.

Петкова пък допълни, че газопроводът може да се реализира с минимални разходи защото ще се използва съществуващата инфраструктура.  

Предвижда се подобни двустранни споразумения да бъдат сключени и с останалите участници в проекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки