Габрово остава без парно, ще се топли на ток

OFFNews 15 август 2023 в 15:11 2124 0

парно

Снимка БГНЕС Архив

Радиатор.

Жителите на Габрово вероятно няма да имат парно през новия отоплителен сезон. Това стана ясно на брифинг в Министерството на  енергетиката.

"Топлофикация Габрово" може да не работи през предстоящия зимен сезон, каза кметът на Габрово Таня Христова. 

Според нея и през миналата зима жителите на града на практика не са имали централно отопление, защото през ден е имало аварии. Не помогнали и множеството проверки и глоби, които по никакъв начин не повлияли върху поведението на местното дружество.

Министърът на енергетиката Румен Радев добави, че възможните технически решения за публични обекти в града са преминаване на природен газ и монтиране на термопомпи. Битовите абонати и досега са се включвали в енергийната мрежа. Търсят се и дългосрочни мерки.

"Няма да остане никой неподкрепен, поне за този отоплителен сезон", добави той.

Според Радев трябва да се търсят дългосрочни решения, а не само за предстоящия отоплителен сезон, но към момента се работи и в двете посоки. Една част от мерките може да се реализират чрез проектните предложения за енергийна ефективност и енергийно обновяване на публичния сграден фонд, обясни министърът.

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че са направени изчисления, че разликата за абонатите при преминаване от парно на ток е около 1,3-1,5 млн. лева за отоплителен сезон. Тези пари ще бъдат осигурени чрез общината на битовите абонати тази зима, за да имат време да преминат на алтернативни решения, които Министерството на енергетиката разработва.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира, че това не е единственият подобен случай в страната. Той добави, че това, което сега се вижда, е абсолютната решимост на всички институции.

"Ние ще действаме безкомпромисно. Здравето на българските граждани струва много повече от 1,5 млн, струва много повече от милиарди", посочи министър Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!