Финансовото министерство на САЩ: Таванът върху цената на руския петрол постигна целите си

OFFNews 18 май 2023 в 20:04 2314 0

Г-7 в Хирошима

Снимка БТА

Полицейски служители стоят на стража, докато протестиращите се събират близо до прочутия Купол на атомната бомба преди срещите на Г-7 в Хирошима. Мястото на срещата е символично - лидеритге на богатите световни демокрации се събират в града, чието име напомня трагедията на войната, за да се справят с многото предизвикателства, в това число и войната в Украйна и нарастващото напрежение в Азия.

Наложеният от ЕС, страните от Г-7 и Австралия таван върху цената на петрола е "постигнал целите си", се посочва в доклад на американското финансово министерство, публикуван днес и цитиран от Франс прес. Темата ще е една от основните на започващата утре (19 май) среща на Г-7 в японския град Хирошима.

"Въпреки първоначалния скептицизъм пазарните участници и геополитическите анализатори сега признаха, че таванът на цените е постигнал двете си цели"- да намали приходите на Русия, запазвайки междувременно стабилността на световния енергиен пазар, според доклада.

Темата за санкциите, наложени на Русия, ще бъде поставена на масата на срещата на Г-7 (Канада, Франция, САЩ, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство).

Приходите на Русия от продажби на петрол са се понижили с 40 на сто през първото тримесечие спрямо първото тримесечие на 2022 година, уточнява ведомството, цитирайки публикуваните от руското финансово ведомство данни.

"Износът на руски петрол е продължил, допринасяйки за стабилността на световния пазар на петрол", но "цената на руския петрол е намаляла значително, което е довело до спад на приходите на Кремъл", се уточнява в доклада.

"Преди войната приходите от петрол са осигурявали от 30 до 35 на сто от общия руски бюджет" спрямо "само 23 на сто от бюджета от началото на 2023 година", обяви финансовото министерство на САЩ. Въпреки това Русия е изнесла между 5-10 на сто суров петрол повече през април 2023 година спрямо март 2022 година.

Според Международната агенция по енергията (МАЕ) износът на руски петрол е достигнал през март най-високото си равнище от три години, но очакваните приходи са с 43 на сто по-ниски, отколкото преди година.

Русия е успяла да пренасочи износа на въглеводороди към други страни (Китай, Индия, Турция), но "изглежда среща известни трудности да намери купувачи за суровия си петрол и петролните продукти", уточнява МАЕ в месечния си доклад.

27-те страни на ЕС, Г-7 и Австралия се споразумяха през декември за максимална цена от 60 долара за барел суров петрол с руски произход. През февруари беше фиксиран таван на цената за руски петролни продукти, припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки