Финансист: Депозитите в банка могат да се окажат с отрицателни лихви

OFFNews 17 януари 2018 в 10:31 10111 3

Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията, предупреди пред БНР главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

Според него през 2018-а година кредитите и за бизнеса, и за домакинствата, ще продължават да поевтиняват, но догодина заради цените на храните и горивата инфлацията ще се ускори.

Лихвите по депозитите тази година ще се запазят на много ниско равнище, обясни Павлов.

"В контекста на по-висока инфлация, това ще означава още по-силно отрицателни лихви по спестяванията. Догодина се очаква ускоряване на инфлацията, което означава и по-силни отрицателни реални лихви по депозитите", каза финансистът пред БНР.

Според Кристофор Павлов през 2017-а икономиката ни се е представила много добре, а за тази година той прогнозира растеж от 4,4%.

За следващата 2019 г. той очаква ръстът да се забави леко, но да остане над 4%.

"Най-голямата изненада е това, че цената на повечето категории кредит в лева вече е по-ниска отколкото кредитите във валута", посочи още Павлов пред БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

3

Христо Венев

17.01 2018 в 13:26

Морално ли е спекулативния лихварски капитал да унищожава стотици призводствени предприятия, а прокурори и магистрати да нехаят и на практика да участват с действие и бездействие в престъпните схеми на фашисткия финансизъм.
Етично ли е мнозинството от парламента да гласува закони в полза на 1% олигархично малцинство и заробващо нормалните хора със спекулативна лихваро-фашистка финансова дейност.
Демократично ли е тоталното погазване на добрите нрави и това не е ли показател, че икономиката ни е с възможно най-сбъркания и нелогичен финансов модел от гледна точка на нормалния разум.

11800

2

limlim

17.01 2018 в 13:16

Ако експерт е използвал "отрицателна лихва" е време да си извади главата от д-то. Ако е грешен цитат, то за автора важи същото. Не е отрицателна лихвата, а ДОХОДНОСТТА!!!

12373

1

Emigirl

17.01 2018 в 12:23

Нали излизахме от кризата, защо ми се струва, че задълбаваме все повече
 
X

Подкастът на OFFNews